Societat

El president de la Diputació de Lleida contradiu Zaragoza dient que el transvasament no començarà la setmana que ve

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert (ERC), s'ha mostrat aquest divendres convençut que la setmana que ve no començaran les obres del transvasament del Segre al Llobregat tal com va apuntar dijous el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza.

Gilabert considera il·lògic que s'iniciïn els treballs sense les autoritzacions del govern de l'Estat espanyol i ha recordat que es fa necessari un decret llei que ha d'estar validat per les Corts, "i tal com està actualment la situació política al Congrés de Diputats es fa bastant difícil l'aprovació". A més, ha insistit en les paraules de Zapatero i els ministres en funcions quan assenyalen que el transvasament no és viable.

Segons Gilabert, les paraules del president del govern, José Montilla, no es contradiuen en aquest sentit amb el que s'apunta des del govern espanyol, ja que està dient que la del Segre "és l'última opció de les opcions possibles". En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida ha recordat que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va apuntar aquest dijous una altra possible mesura per pal·liar la sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona com és l'aprofitament d'aigües de la depuradora del Llobregat, "una de les coses que nosaltres teníem en l'informe que va encarregar la Diputació".
D'altra banda, Jaume Gilabert ha assenyalat quant al projecte del transvasament del Roine que "a la gent de Lleida no ens toca opinar sobre aquest tema", perquè l'únic que se sap a la Diputació de Lleida sobre el tema és a través dels mitjans de comunicació i es desconeix el projecte en si. Per això, Gilabert ha insistit que en aquests moments el que els preocupa és l'extrema sequera que s'està vivint a les terres de Lleida i la problemàtica del transvasament del Segre, ja que des de l'ens ja han declarat que no veuen bé una captació a la capçalera del riu "per tots els efectes d'impacte que tindria a la conca del riu".

Així mateix, Gilabert ha recordat, tal com ja van indicar després de la signatura del document territorial de la Declaració del Segre: "Estem oberts a estudiar solucions alternatives que se'ns ofereixin o que nosaltres mateixos puguem oferir". Per això, ha insistit que no es tanquen al diàleg ni a la possibilitat de "ser solidaris amb Barcelona" però també que ells "siguin solidaris amb nosaltres".

Francesc Baltasar també para els peus a Zaragoza
Per altra banda, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha advertit que no poden passar "dies i setmanes" sense rebre una solució del govern central alternativa al transvasament del Segre que proposa la Generalitat.

Baltasar ha defensat José Zaragoza moderadament en relació amb les seves últimes declaracions de començar les obres del transvasament del Segre la setmana que ve. Baltasar, però, ha afegit que això no implica l'inici de les obres sinó que primer s'ha d'arribar a un "acord" amb el govern central i ha assegurat que no posaran un termini límit per rebre la contraproposta del govern, ja que hi ha factors com la pluja que poden canviar el calendari de treball.

Segons ha apuntat, "sembla que oficiosament el govern preferiria la interconnexió entre Tarragona i Olèrdola aprofitant els cabals excedents del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT)", encara que ha advertit que el "govern es pronunciarà al moment en què tingui una solució que sigui, com a mínim, tan bona com la del Segre".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.