Societat

Veïns contra una atenció digna als discapacitats

La notícia del lector

Amb el "Sí, però no al meu veïnat" com a bandera, alguns veïns del barri de Bellvitge, poc més d'una cinquantena, han fet mans i mànigues, recursos judicials inclosos, per impedir la construcció d'una residència per a persones amb discapacitats psíquiques. No els molesta l'equipament, asseguren, sinó la seva ubicació: "No volem la residència entre els pisos. L'únic espai lliure enmig de dos blocs de 14 plantes i a tocar d'un col·legi no és el lloc més idoni, pels problemes de sorolls que genera. Però no ens importa que la construeixin a la vorera del davant, en un solar buit", defensa Conrado Millán, portaveu de la plataforma que s'ha mobilitzat amb manifestacions al carrer.
Poca gent al barri entén aquest rebuig frontal a un equipament que fa molts anys que Bellvitge necessita. De fet, a l'Hospitalet ja hi ha un centre d'aquestes característiques a Can Serra, i en els seus tres anys de funcionament no ha provocat cap molèstia al veïnat. Però la setmana passada l'inici de les obres es va haver d'aturar perquè un grup de persones van tirar a terra les tanques de protecció de l'obra i van malmetre part del material. L'obra ja acumula gairebé quatre anys de retard respecte al calendari inicial d'execució.

Els membres de l'Associació Promotora de Serveis Especials i Atencions Terapèutiques (Asproseat) de l'Hospitalet saben de primera mà la millora per a la qualitat de vida que suposa disposar d'aquest centre: "Molts malalts han d'anar fora de la ciutat a centres de dia o residències, i d'altres amb menys sort no tenen plaça i estan tot el dia tancats a casa, amb el patiment que comporta també per a les persones que se'n fan càrrec", explica Laureano Caballero, president d'aquesta associació. Com ell, molts veïns van tenir un disgust considerable en comprovar el rebuig que generava l'equipament en alguns veïns, que titllen d'insolidaris: "Diuen que és un perill tenir aquests nois a tocar d'una escola, que farien massa soroll i molestarien. De què tenen por, si estarien tancats i sota control mèdic permanent? S'ha de tenir molt poca humanitat per oposar-s'hi", lamenta Caballero.

Suport
Asproseat compta amb el suport de l'Associació de Veïns de Bellvitge i d'altres entitats del barri, que veuen una "barbaritat insolidària" l'oposició. "És un equipament molt necessari que no causa cap problema, ni de soroll ni per cap perill imaginari. Tots som persones i tenim dret a ser atesos amb dignitat", sentencien des de l'Associació de Veïns.

Des de l'Ajuntament de l'Hospitalet s'insisteix que l'equipament -amb 30 places per a persones amb disminució psíquica i trastorns de conducta- és una prioritat immediata. "En cap cas la construcció del centre suposarà destruir zona verda ni talar arbres -com apunta la plataforma opositora-, i no hi haurà ni molèsties ni sorolls perquè el recinte estarà perfectament condicionat", explica José María García, regidor del districte.

Aquesta informació s'ha elaborat gràcies a Laureano Caballero, president d'Asproseat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Habitatge

Territori lliura 12 pisos de lloguer assequible al Polvorí de Barcelona

Barcelona
Societat

Neix SíVic, un projecte d’entitats esportives de Vic per la cohesió social

Vic
Societat

Sis anys de presó per un jove que en va matar un altre a Pineda el 2022

Barcelona
Societat

Reclamen que s’inclogui la llengua de signes catalana al 112

Barcelona

El servei de transport públic de la Vall arriba als 1.500 usuaris

CAMPRODON

La Diputació de Barcelona dona 47 milions en ajuts a la transició ecològica

Barcelona

Es limita l’ús de petards per garantir una revetlla segura i inclusiva

girona
economia

Els conductors de bus de Moventis s’uneixen per reclamar més personal

lloret de mar
Serveis

Estiu d’obres i amb talls parcials a les línies L5, L2, L4 i L10 nord de metro a Barcelona

Barcelona