Societat

Itàlia

Pugen a 15 les víctimes dels aiguats a Emília Romanya

Més de 23.000 persones continuen sense poder tornar a casa i unes 600 carreteres continuen tallades

La riuada fa aflorar bombes de la Segona Guerra Mundial sense esclatar

Ja són quinze les víctimes mortals confirmades per les inundacions de fa una setmana a la regió d’Emília Romanya, al nord-oest d’Itàlia.

Els equips de rescat han trobat a Lugo di Ravenna el cos d’un agricultor desaparegut el passat 17 de maig a la zona de Belricetto. El cadàver ha estat recuperat per submarinistes de Gènova i Pescara, segons informen mitjans italians.

Segons l’últim balanç oficial, 23.067 de les 36.000 persones que van ser evacuades encara no han pogut tornar a les seves cases. La província més afectada és la de Ravenna, amb 16.445 desallotjats, seguida per la de Forlì-Cesena, amb, 4.462, i Bolonya, on n’hi ha 2.160. Gairebé tres milers d’evacuats (2.694) han estat allotjats a hotels i centres habilitats, com escoles, pavellons esportius i gimnasos. La resta han trobat refugi alternatiu a segones residències i cases de familiars o amics.

Més de sis-centes carreteres continuen tallades, 406 de les quals completament i 197 en part, sobre tot com a conseqüència de les esllavissades. A la província de Forlì-Cesena hi ha 230 vies afectades; a la de Bolonya, 210; a Ravenna, 119, i altres 44 a Rimini.

Perills latents

Un total de 1.634 voluntaris treballen en la neteja del fang a les poblacions on l’aigua ja s’ha retirat. Però encara n’hi ha d’altres, com Conselice (Ravenna), de 10.000 habitants que continuen sota l’aigua una setmana després. La presència d’aigua estancada es pot convertir en un risc sanitari i l’alcaldessa de Conselice, Paola Puca, ha fet una crida als veïns perquè s’allunyin de l’aigua, que pot ser una font d’infecció de malalties o problemes gastrointestinals.

Les inundacions han fet aflorar un altre perill: el de les bombes sense explotar de la Segona Guerra Mundial desenterrades per la riuada. La principal organització agrícola italiana, Coldiretti, ha alertat que fins ara s’han trobat sis artefactes que han estat desactivats pels militars. La preocupació rau en la seguretat dels pagesos que es dediquen a arreglar les terres devastades pels xàfecs, ja que el pas de vehicles agrícoles pesants podria activar alguna bomba encara no localitzada. L’entitat ha fet una crida a la prudència dels agricultors i ha demanat a l’exèrcit, la policia i la protecció civil que donin assistència a les zones més afectades pel front del conflicte bèl·lic.

El govern va aprovar ahir dimarts un paquet d’ajudes de 2.000 milions per pal·liar l’impacte de la catàstrofe natural, que inclou exempcions fiscals, la suspensió de procediments judicials o administratius, un fons de 580 milions d’euros d’ajudes per a propietaris d’activitats que hagin hagut de tancar, tres mesos de regulació temporal d’ocupació per a les empreses o el sou dels funcionaris públics. El govern italià preveu finançar aquesta despesa amb un augment d’1 euro del preu de les entrades als museus italians, la celebració d’edicions extraordinàries de loteria i la venda d’immobles confiscats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT