Societat

El Consell de Seguretat Nuclear acusa Ascó d'haver amagat informació sobre la fuita radioactiva

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha decidit reclassificar els fets del passat 4 d'abril a la central d'Ascó (Ribera d'Ebre), en què es van detectar partícules radioactives, del nivell 1 provisional a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) al nivell 2. L'organisme regulador ha pres aquesta decisió per l' "inadequat control del material radioactiu" detectat a la planta i perquè els responsables d'Ascó haurien proporcionat "informació incompleta i deficient" al consell. Segons el CSN, les estimacions de la quantitat abocada de material radioactiu a l'exterior han resultat superiors a les inicialment comunicades i s'obrirà un expedient sancionador a l'empresa, a la qual s'exigirà que es depurin responsabilitats.

Amb la finalitat d'esclarir tots els detalls del succés del passat 4 d'abril, el CSN, després de la inspecció feta entre el 5 i el 7 d'abril, va requerir al titular, el passat dia 9, la presentació d'informació detallada sobre la situació radiològica i operativa del sistema en el qual es va originar el succés; el programa previst per a vigilància d'àrees exteriors; el programa de vigilància de contaminació interna de les persones potencialment afectades; una estimació de la dosi màxima que han pogut rebre les persones en l'emplaçament; una anàlisi del comportament dels sistemes de vigilància de la radiació, i una estimació de del material radioactiu total abocat.

Aquesta informació, que s'ha rebut aquest dilluns al matí a la seu del CSN, confirma l'origen (ventilació de l'edifici de combustible) i la naturalesa de l'abocament (partícules metàl·liques d'activació). No obstant això, les estimacions de la quantitat total de l'abocament a l'exterior han resultat superiors a les inicialment comunicades al CSN. En concret, el titular ha elevat a un màxim de 84,95 milions de bequerelis (Bq), equivalent a 2,3 milicuris (mCi), l'estimació de l'inventari de radioactivitat que es va poder alliberar a l'exterior dels edificis a finals del novembre passat. Aquest valor s'ha obtingut a partir de l'activitat total recollida a l'exterior (19,5 milions de Bq) a data d'avui i considerant el decaïment radioactiu.

Segons el CSN, de l'anàlisi de la cronologia dels fets es dedueix que ja el passat 9 d'abril el titular coneixia que la informació de l'activitat total abocada no era correcta i no ho va comunicar al Consell, tot i haver estat requerit reiteradament i per escrit.

L'impacte radiològic que es deriva d'aquestes noves dades segueix sent molt poc significatiu per a la població a l'entorn de la central, segons el consell. D'acord amb les noves estimacions, l'impacte sobre les persones que han treballat en la instal·lació es troba, en termes de dosi, per sota dels límits legals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.