Societat

Un exconseller i un fundador CDC s'encadenen contra el TGV pel centre de Barcelona

El consell de ministres aprova avui una partida de 260 milions d'euros per fer l'enllaç soterrat entre Sants i la Sagrera

Una desena de persones, entre elles l'exconseller de CiU Joaquim Ferrer i l'empresari Josep Espar Ticó, un dels fundadors de CDC, s'han encadenat avui davant de la subdelegació del govern central a Barcelona, al carrer Mallorca, per protestar en contra del traçat del TGV pel centre de la ciutat. Per la seva banda Xavier Trias considera "una equivocació gravíssima" l'aprovació del traçat.

El consell de Ministres ha aprovat en la seva reunió d'avui la consignació pressupostària de les obres del túnel del TGV que travessarà Barcelona, pel qual destinarà uns 250 milions d'euros, segons ha informat el consistori barceloní.

Una vegada encadenades entre elles, encara que sense quedar subjectes a l'edifici de la subdelegació, la desena de persones, entre les quals hi ha també dos militants de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC), han desplegat dues pancartes amb els lemes: No al TGV pel centre de Barcelona i Salvem més de 18.000 habitatges, la Sagrada Família, la Pedrera i l'Hospital Clínic.

Espar Ticó, que impulsa el col·lectiu Per un bon traçat de l'AVE, ha afirmat que han fet aquesta protesta per demanar un canvi del traçat del tren d'alta velocitat perquè el túnel que es construirà pel centre de Barcelona passarà al costat de monuments tan emblemàtics com la Pedrera o la Sagrada Família.

Ticó, que ha criticat la postura favorable al traçat del govern de la Generalitat i de l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona, s'ha mostrat convençut que el govern central "donarà marxa enrere" i modificarà el traçat del TGV a Barcelona, ja sigui pel litoral o pel vallès, perquè "no es pot anar contra la voluntat del poble".

"Equivocació gravíssima"
El president del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha lamentat avui que el Consell de Ministres hagi donat llum verda a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) perquè liciti el traçat del TGV per l'Eixample. Segons Trias, aquesta decisió, que té el suport del bipartit municipal i de la Conselleria de Política Territorial, és "una equivocació gravíssima" i ha culpat l'alcalde de Barcelona, el socialista Jordi Hereu, que s'hagi aprovat "malgrat l'oposició dels ciutadans".

Trias ha assegurat que en el primer ple ordinari del mandat, que es farà divendres que ve, CiU presentarà una proposició que tindrà el suport del PP i d'ERC en què expressarà el rebuig al traçat del TGV sota els carrers de Provença i de Mallorca i l'avinguda Diagonal. El regidor ha concretat que les tres formacions estan acabant d'ultimar el text, que haurà de presentar-se en el registre municipal aquest dilluns.

Després de l'aprovació d'aquesta proposició, Trias ha considerat que Hereu no podrà continuar defensant el traçat per l'Eixample. "No pot ser que l'alcalde no faci el que decideixi el plenari i, si hem de portar-lo als jutjats, ho faré", ha dit Trias, que ha assegurat que PSC i ICV-EUIA "tenen obtusament l'afany" de fer el traçat per l'Eixample.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.