Societat

"L'oposició ha après que no pot governar"

Entrevista: Ricard Gomà, president del grup municipal d'ICV-EUiA

Ricard Gomà ha agafat les regnes del grup municipal d'ICV-EUiA en substitució d'Imma Mayol. El relleu, fet a finals del mes de maig, ha sigut imposat per la limitació de mandats que estableixen els estatuts de la formació ecosocialista.

El bipartit se n'ha anat de vacances amb l'aprovació del pla d'actuació municipal sota el braç. ¿La nova relació amb Esquerra garantirà la governabilitat de la ciutat?
L'acord és molt important i no és poca cosa que ERC hi doni suport. Ara bé, també és cert que ens hauria agradat que Esquerra participés en el govern. Ells diuen que no i ho respectem, però creiem que no hi ha cap escull de fons perquè no es produeixi la seva incorporació al govern de la ciutat.

Han sigut més d'un any tirant-se els trastos pel cap. ¿Què ha passat ara perquè s'hagi tancat aquest acord tan ràpidament?
Tots hem sigut conscients que, a partir de l'aprovació inicial, calia intensificar el ritme de treball amb ERC amb l'objectiu de poder tancar el pacte el 31 de juliol.

¿Iniciativa ha actuat en aquesta negociació com un convidat de pedra?
Iniciativa ha estat present des del primer moment en totes les reunions en les quals s'ha parlat de continguts. No cal oblidar que el PAM negociat ara és el fruit d'un pacte polític previ entre PSC i ICV-EUiA.

¿No té la sensació que les peculiaritats d'aquest acord fan que els republicans tinguin la paella pel mànec?
Jo crec que no. El govern, amb independència del que faci ERC, està en minoria. I això té dos models: el del primer any, que ja sabem el que dóna de si, i un altre que és trobar un marc d'estabilitat amb una força política. I aquesta ha de ser Esquerra.

¿Han patit molt en aquest primer any i escaig de govern en minoria?
Fem una valoració positiva del desplegament del nostre acord de govern, però reconeixem que ho hem hagut de fer en un context molt difícil. Hem patit tres crisis greus: l'apagada, Rodalies i la sequera, i les hem hagut de gestionar amb un govern en minoria. Tanmateix, malgrat les dificultats, creiem que s'ha avançat molt.

L'oposició no para de denunciar els dèficits democràtics del bipartit. ¿Vostè comparteix les maneres de fer del PSC?
El diàleg i la recerca de l'acord forma part de la nostra manera de ser. És veritat que som coresponsables de l'acció de govern, però de la mateixa manera que com a govern hem hagut d'aprendre a governar en minoria, l'oposició ha hagut d'aprendre que no pot governar des de l'oposició. L'aprenentatge ha sigut mutu.

Ha costat més d'un any.
Ha costat menys del que sembla. Hi ha hagut molt soroll mediàtic.

Vostè presideix des de fa gairebé tres mesos el grup municipal d'ICV-EUiA. ¿És un relleu continuista?
No és continuista perquè qualsevol canvi obre una nova etapa. És cert que hi ha elements de continuïtat, sobretot en els continguts. Ara bé, al costat d'aquests elements, també hi haurà canvis en l'estil i en la manera de fer les coses.

La col·laboració amb el PSC ha fet que es desdibuixi el perfil de la coalició. Han votat iniciatives del PSC tot i no estar-hi d'acord. ¿Seguirà aquesta estratègia?
Iniciativa ha marcat clarament el seu perfil i ha expressat les discrepàncies amb el PSC quan n'hem tingut. Quan els governs són plurals hi ha una base que és el pacte, però és normal que hi hagi diferències. Si hem tingut diferències de fons amb els socialistes ho hem dit, i si no hem pogut trobar un punt de síntesi, hem votat en contra.

¿La crisi econòmica obligarà a retallar les polítiques socials?
No hi haurà cap retallada en la despesa social. És un compromís molt sòlid, està blindat i no es retallarà.

Ha rebut moltes crítiques pels dèficits del servei de transport Porta a Porta.
La proposta és millorar aquest servei. Ara ho estem discutint amb les entitats i l'objectiu és consensuar aquesta tardor un acord que garanteixi el transport adaptat sense cap restricció i que perfeccioni l'adaptació del transport ordinari a les persones discapacitades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Pla de xoc informatiu a comerciants i veïns per millorar en la recollida de residus a Ciutat Vella

Barcelona
societat

Indemnitzen amb 240.000 euros la família de la víctima per la caiguda d’una palmera el 2023

Barcelona
societat

Campanya d’estiu per assolir les 40.000 donacions de sang que fan falta entre juliol i agost

Barcelona
Josep Maria Gili
Biòleg marí i oceanògraf de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)

“Hem d’aprendre a conviure amb meduses a les platges”

Barcelona
Olot

Multen el conductor d’un camió que perd la càrrega de vísceres

Olot
SOCIETAT

La policia de Calella s’equipa amb pistoles elèctriques

Calella

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró

Vic reclama que també es “relaxin” les restriccions per la sequera a Osona

Vic