Societat

7.792 persones que van sol·licitar els ajuts de la Llei de dependència rebran la resolució a partir de dilluns

A partir de la setmana que ve el Departament d'Acció Social i Ciutadania començarà a informar de les resolucions de les primeres sol·licituds de persones interessades en acollir-se a les diferents ajudes i serveis contemplats per la Llei de dependència. Les primeres en beneficiar-se són un total de 7.792 persones, que han estat reconegudes com a dependents de grau III o de gran dependència. Precisament, aquest dimarts es compleixen tres mesos des que el Departament va obrir el període perquè totes aquelles persones susceptibles de rebre aquestes ajudes presentessin la seva sol·licitud de reconeixement de grau de dependència.

En total, a Catalunya 31.489 persones han demanat ser valorades per acollir-se a la Llei de la dependència, i 25.581 han demanat informació a través del 900 300 500 (telèfon de la dependència).

Actualment, els diversos Serveis de Valoració (SEVAD) que hi ha a Catalunya han realitzat 10.733 valoracions, de les quals el 72,60% corresponen al grau III. Segons el calendari de desplegament de la Llei, durant el 2007 seran reconeguts els drets de les persones que tinguin una valoració de grau III, i progressivament s'hi incorporaran els altres graus.

La Llei de la dependència regula les condicions bàsiques de promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència mitjançant la creació del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia (SAAD), en la qual col·laboren i participen l'Administració General de l'estat, les comunitats autònomes i les administracions locals.

A Catalunya, la Generalitat ha creat el programa ProdeP, Programa per a l'impuls i l'ordenació de la promoció de l'autonomia personal i l'atenció de les persones amb dependència, com a precursor de la futura Agència Catalana per a la Dependència que gestionarà el sistema català de l'atenció a les persones amb dependències.

Com es mesura la dependència?
Segons informen des del Departament d'Acció Social i Ciutadania, s'estableixen tres graus de dependència en relació a la necessitat d'ajuda que té una persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. El grau I és el de dependència moderada i s'aplica quan la persona necessita ajuda almenys una vegada al dia o té necessitats d'ajuda intermitent o limitada, per la seva autonomia personal.

El grau II correspon al de dependència severa. Es tracta de persones que necessiten ajuda dos o tres vegades al dia, però no requereixen de la presència permanent d'un cuidador, o bé tenen necessitats d'ajuda extensa per a la seva autonomia.

Finalment, el grau III o de gran dependència es dóna quan la persona necessita ajuda diverses vegades al dia i, per la seva pèrdua total d'autonomia mental o física, necessita d'ajuda generalitzada per a la seva autonomia personal.

La valoració la fa un professional acreditat al domicili o al centre on resideix la persona utilitzant el Barem de Valoració de la Dependència (BVD).

Segons el Departament d'Acció Social, per aquelles persones dependents acollides i, segons la seva situació, la llei garantirà i regularà dos tipus d'aportacions. La primera és l'anomenada Cartera de Serveis que, segons les necessitats, inclou serveis de prevenció de les situacions de dependència i de promoció de l'autonomia personal; serveis de teleassistència i d'ajuda a domicili; i serveis de centre de dia i d'atenció residencial.

L'altra aportació la conformen les prestacions econòmiques per pagar un professional o comprar un servei, per a la cura de l'entorn familiar i l'ajuda a cuidadors no professionals, i per a l'assistència personal a persones amb gran dependència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.