Societat

Agbar prova la reducció de la pressió d’aigua durant la nit

Les primeres operacions tècniques a l’àrea de Barcelona passen gairebé desapercebudes als usuaris, indica l’empresa

Si es desperta de matinada amb necessitat d’una dutxa freda i troba que l’aigua no raja amb la força d’altres dies no s’espanti: encara no han començat les restriccions. El motiu de l’incident es pot trobar en les proves tècniques de reducció de la pressió iniciades per Aigües de Barcelona (Agbar). De moment es tracta simplement d’actuacions “esporàdiques i puntuals” per comprovar l’efectivitat d’aquest tipus de restriccions en diverses zones de l’àrea de Barcelona, segons ha indicat un portaveu de la companyia.

Agbar destaca que les proves de reducció de la pressió es porten a terme de matinada, en horaris de consum molt baix, i, per tant, passen gairebé desapercebudes pels usuaris. D’altra banda, la companyia recorda que aquest tipus de mesures de limitació del consum només es posarien en pràctica si s’agreuja la sequera i, en el pitjors del casos, a partir dels mesos de setembre o octubre.

Segon grau d’emergència
La reducció de la pressió de l’aigua és una de les mesures previstes en el pla de contingència elaborat per Agbar i aprovat per l’Entitat Metropolitana de Medi Ambient l’any 2007, amb el vistiplau del departament de Medi Ambient i Habitatge. Aquesta mesura d’estalvi, però, només s’aplicarà quan es decreti la situació d’emergència 2, és a dir quan els embassaments que donen subministrament a l’àrea de Barcelona es trobin per sota del 15% de la seva capacitat. En l’actualitat, aquests embassaments, de les conques del Llobregat i el Ter, es troben lleugerament per sobre del 20% i, per tant, encara no s’ha decretat el nivell d’emergència 1.

El decret de mesures urgents contra la sequera aprovat l’abril del 2007 i renovat el novembre passat estableix que els plans de contingència per als serveis d’abastament urbà “poden arribar a incloure, en el grau més extrem, sota els pitjors escenaris de sequera i ben justificades tècnicament, maniobres per al racionament de l’aigua domèstica mitjançant reduccions de pressió, restriccions o talls temporals i/o restriccions parcials de subsectors de la xarxa”.

Control central
En el cas de l’àrea de Barcelona, aquest tipus de “maniobres” requereixen una important preparació tècnica com a conseqüència de l’orografia i la variabilitat dels edificis. El control central d’Agbar supervisa el subministrament d’aigua i permet regular la pressió de subministrament en cada una de les zones. Aquesta capacitat és especialment útil per reduir la importància de les possibles fuites accidentals o per millorar els treballs de reparació de la xarxa.

En situacions de recursos limitats com l’actual, a més, el sistema de control creat per Agbar –un dels més moderns i automatitzats d’Europa– permet posar a prova també la reducció sectorial de la pressió com a mesura d’estalvi. Sense aquest tipus de proves, les reduccions de pressió podrien provocar discriminacions entre els usuaris situats en zones o edificis més alts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.