Societat

Consultar o votar

El pla municipal per reformar la Diagonal i enllaçar els dos tramvies trigarà nou mesos a projectar-se. I la consulta ciutadana que l’Ajuntament es va comprometre a convocar sembla que també, sobretot per la indefinició sobre l’abast de la interpel·lació democràtica a la ciutat. L’alcalde Jordi Hereu pronostica que trigarà “mesos a definir” com serà la consulta ciutadana, i descarta convocar “un referèndum”, va explicar ahir. En canvi, el primer tinent d’alcalde, Carles Martí, responia a Jordi Portabella que la consulta inclouria “vot i urnes”, en un debat radiofònic entre els dos regidors que tampoc va aconseguir aclarir l’abast de la consulta ciutadana.

L’alcalde Hereu només s’ha compromès a engegar per a la reforma de la Diagonal “una consulta que vagi una mica més enllà dels habituals processos participatius” d’altres projectes urbanístics. El ple municipal va debatre divendres un prec d’ERC sobre la Diagonal, en què l’equip de govern es va comprometre a convocar una consulta ciutadana.

Una per any
La Carta Municipal de Barcelona permet a l’Ajuntament, al Consell de Ciutat o per iniciativa popular si hi ha un gran nombre de signatures, convocar una consulta ciutadana sobre qualsevol qüestió de la ciutat. Només cal el vistiplau del consell de ministres i no fer-ne més d’una cada any. Però l’Ajuntament no s’ha atrevit encara a convocar-ne cap des que es va aprovar la Carta el 1997.

Dissabte, però, Hereu va aigualir la proposta inicial aclarint que no convocarà cap votació. L’oposició municipal i el mateix Jordi Portabella ho han criticat durament, sobretot perquè el primer tinent d’alcalde, Carles Martí, encara mantenia ahir que la reforma “es votarà”. Així contestava Martí al president del grup d’ERC durant un debat a COMRàdio, en què Portabella havia advertit que si el bipartit es feia enrere, hi podria haver “conseqüències incalculables”.

La indefinició del bipartit sobre el projecte –la mesura de govern per iniciar l’estudi de la connexió dels tramvies aprovada pel plenari té dos fulls de text i no hi consta cap informe sobre el trànsit, els serveis, etc.– no només afecta l’urbanisme, sinó també la tipologia de consulta. A més, la picabaralla amb ERC no ajuda a encarrilar el feble govern municipal, ara que s’ha de pactar el pressupost per al 2009 i que ERC havia acceptat donar-hi suport.

Fins i tot ICV-EUiA retreia ahir a Hereu haver posat la idea sobre la taula sense consultar-los i sense disposar de prou estudis previs.

L’Ajuntament tem ara que altres plans urbanístics polèmics, com ara el del Miniestadi i el de la Sagrera, generin més demandes de consultes especials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.