Societat

El Congrés escolta el Parlament i estudiarà el rescat de peatges

Infraestructures

El Congrés de Diputats va aprovar ahir per unanimitat l’admissió a tràmit d’un projecte de llei del Parlament que proposa, a grans trets, crear un fons que iguali les diverses comunitats autònomes en matèria de peatges. I, per aconseguir-ho, es planteja rescatar i subvencionar algunes d’aquestes barreres a les autopistes. En altres paraules, el que fa la cambra baixa és admetre que hi ha situacions injustes i que s’hi ha de fer alguna cosa.

El text del Parlament el van defensar els diputats catalans Josep Rull (CiU), Roberto Labandera (PSC) i Sergi de los Ríos (ERC). I tots tres van assegurar, després de confirmar que el Parlament espanyol acceptaria estudiar-lo, que es tractava d’una gran notícia perquè era molt difícil aconseguir-ho.

Els antecedents d’aquesta iniciativa es poden resumir amb la frase que diu que a la tercera va la vençuda, perquè el Congrés ja en va rebutjar una de semblant el 2001 i al cap de tres anys, tot i tractar-se del mateix text que ara s’ha admès a tràmit, el PP també s’hi va oposar. De fet, tant la senadora i presidenta dels populars a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho com el cap de files dels diputats del PSC al Congrés, Francesc Vallès, van fer mans i mànigues per aconseguir que ahir el resultat de la votació fos positiu.

De totes maneres, no es pot dir que ja estigui tot resolt perquè ara el que s’ha de fer és tramitar el projecte a les Corts espanyoles. És a dir, s’ha de revisar en comissió i corregir-lo, de segur, amb un paquet d’esmenes.

Finançament complicat
El que té més números de rellegir-se és l’apartat del finançament. Des del PP, ho va assenyalar el diputat Andrés Ayala: “Destinar impostos –IVA i societats– al fons de rescat trenca els principis de la hisenda pública”. A més, des del PSOE asseguren que obligar les comunitats autònomes a destinar diners a aquest concepte, al dels peatges, pot suposar una “invasió competencial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE
societat

La Creu Roja va atendre unes 400.000 persones a Catalunya el 2023

Barcelona
infraestructures

Acabada la reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar

girona

La Setmana Cultural de la UPC ofereix quaranta activitats

TERRASSA

Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit

MOLLET DE PERALADA
administracions

Noves protestes de la Policia Local de Mataró al ple

mataró

Adjudiquen les obres de reparació de la sèquia Monar

GIRONA
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona