Societat

Els peatges de la Generalitat tornen a pujar per sobre l’IPC

Igual que fa dues setmanes amb el preu de les tarifes del transport públic, ahir el departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va decidir augmentar les tarifes de les autopistes de la Generalitat per damunt de l’IPC. En aquesta ocasió, i per tercer any consecutiu, l’increment mitjà ha superat el 4%, i ha quedat fixat en un 4,24%.

Les tarifes les revisa anualment el DPTOP, segons està acordat en els contractes amb les diferents concessionàries. El càlcul de l’increment de tarifes es fa d’acord amb dues dades. La primera, que determina en un 95% el nou preu, és la variació interanual de l’IPC registrada al mes d’octubre. En total, un 3,4%. El 5% restant correspon a la repercussió de l’IVA del 7% al 16% i dels increments de l’IPC d’aquests trams ajornats entre el 2003 i el 2005.

Precisament aquesta repercussió de l’IVA ajornat és novament la font de conflicte entre govern i oposició per la pujada de tarifes. Mentre que el govern defensa que l’acord en el marc del Grup de Peatges recull la possibilitat que siguin els usuaris els que es facin càrrec de l’IVA ajornat, Convergència i Unió denuncia que és un flagrant incompliment del pacte.

Precisament el diputat de CiU responsable d’infraestructures, Josep Rull, va criticar ahir durament la pujada de preus i va assegurar que “el compromís de no repercutir l’IVA pendent en els usuaris formava part també dels programes electorals del PSC, ERC i ICV i es va fixar també en el Pacte del Tinell”; per tant, “el govern incompleix compromisos propis”. Igual com va fer amb la pujada de les tarifes del transport públic, Rull també va qualificar d’inadmissible “un augment per sobre de l’IPC en un moment de crisi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA