Societat

Sisme al món casteller

Castells

Vilafranca, està "nominada". "Més de nou anys de col·laboració lleial entre les colles han quedat interromputs". Aquest és l'encapçalament del comunicat emès per la junta directiva de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), integrada pels representants de les dotze formacions més destacades, que va decidir convocar eleccions anticipades per escollir una nova junta en la qual no serien els Castellers de Vilafranca.

Les raons d'aquesta mesura presa per la junta de l'entitat representativa del món casteller les va resumir a l'AVUI el seu president, representant dels Minyons de Terrassa, Albert Carrillo: "Des de principis d'any que s'han produït flagrants episodis de falta de lleialtat per part dels Castellers de Vilafranca envers la junta de la CCCC". Carrillo espera que, a partir d'ara, "els Castellers de Vilafranca reflexionin, perquè la seva presència en la nova junta és desitjada i la seva cadira restarà buida per quan vulguin ocupar-la, sempre que el seu comportament sigui radicalment diferent".

El sentiment entre els representants de les colles que formen la junta de la CCCC, coincideix amb l'expressat al programa 3 rondes de Catalunya Informació per Andreu Gassó, de la Colla Joves, en el sentit que, "enguany Vilafranca ha anat a la seva". Tots els components de l'actual junta de la CCCC van votar a favor d'avançar les eleccions al 13 de desembre vinent, a excepció lògicament del representant de Vilafranca (vot en contra) i del de Mataró (abstenció).

Per la seva banda, el president dels Castellers de Vilafranca, Miquel Ferret, ha lamentat profundament "el to i el contingut d'aquest comunicat, que pot condicionar la relació entre les colles", i l'ha valorat com "una maniobra per marginar-nos instigada pel representant dels Minyons de Terrassa, que actualment ocupa la presidència de la CCCC". Visiblement molest, el president vilafranquí va sentenciar: "Ens diuen que anem per lliure; potser el que passa és que anem un pas endavant dels altres en moltes coses i això molesta". La junta de la colla es reunirà demà a la nit per decidir la posició que han de prendre.

Unitat d'acció
En el seu comunicat, la junta de la CCCC indica que els Castellers de Vilafranca han vulnerat el compromís signat per les colles "de mantenir la unitat d'acció en tot allò que interessés el món casteller, i molt especialment en els temes de seguretat i prevenció", i destaca dos casos d'aquest incompliment: l'ús del protector bucal que la colla ha estrenat enguany, "sense haver-ho posat prèviament en coneixement del director científic de la CCCC", i la divulgació del prototipus del nou casc per als dosos que els verds han provat en alguns assaigs tot i "l'advertiment formal (...) que no estaven autoritzats a fer cap declaració pública al respecte".

El distanciament entre Vilafranca i la CCCC arrenca de començament de temporada. Aleshores, en vigílies de l'assemblea anual que la CCCC va celebrar curiosament al local dels verds, Cal Figarot, els Castellers de Vilafranca van estar a punt d'abandonar la Coordinadora. Era qüestió de temps que la crisi acabés esclatant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.