Societat

La intervenció judicial a la Fundació Orfeó Català deixa de ser prioritària

El jutge té damunt la taula la petició de la fiscalia perquè nomeni uns administradors per al Palau

La querella de la fiscalia contra cinc persones vinculades a la direcció executiva de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música anava acompanyada d’una petició urgent: la intervenció judicial de l’entitat apartant-ne els càrrecs directius i nomenant uns administradors judicials. La decisió de Millet de deixar la direcció obre un nou escenari per al desenvolupament d’un nou acte amb final incert; per un costat el jutge podria considerar que la renúncia i el nomenament d’una directora en funcions ja no fa necessària la intervenció, però per un altre costat podria argumentar que la querella afecta més persones i que per tant continua sent necessari apartar-les de la gestió diària del Palau mentre la investigació estigui oberta.

La possibilitat d’una intervenció del jutge era coneguda en els ambients judicials des de finals de la setmana passada. Els resultats de les primeres investigacions a partir de la documentació intervinguda en l’escorcoll de dijous i el desenvolupament dels esdeveniments aquesta setmana havien d’acabar de configurar la possibilitat d’aquesta intervenció.

Justícia a l’espera
Tot plegat havia posat en alerta la conselleria de Justícia, administració competent en l’escorcoll i control de les fundacions i que ja va haver d’intervenir en el nomenament d’administradors judicials en el cas de la fundació de l’ONG Intervida, investigada també per la justícia. Des de la conselleria s’estava a l’espera de rebre notícies del jutjat, com ja va passar en el cas d’Intervida, en el qual va ser un jutjat de Barcelona que va demanar a l’administració catalana que hi intervingués.

Fonts de la conselleria consultades per l’AVUI van explicar que un cop el jutjat ja ha intervingut és a aquesta instància a qui correspon prendre la iniciativa. Altres fonts coneixedores del cas entenen que l’administració pot actuar d’ofici en cas de detectar irregularitats en la gestió d’una fundació.

Una preocupació menys
El fantasma de la intervenció judicial al Palau era considerat de forma molt clara per la mateixa direcció de la institució cultural. “És una possibilitat que preocupa molt”, van explicar a l’AVUI fonts coneixedores de l’estat d’ànim dels màxims responsables del Palau. Les mateixes fonts interpreten que el pas fet ahir per Millet ajudarà a allunyar el fantasma de la intervenció. “Es vol recuperar la normalitat institucional”, van dir les mateixes fonts.

Si al seu dia va fer mal l’entrada de la policia a l’edifici de Domènech i Muntaner, es considera que encara seria més perjudicial per a la imatge de la institució el fet de tenir la Fundació sota la tutela judicial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.