Societat

Clam sociopolític post-Millet

Els màxims dirigents polítics proclamen que es depuraran totes les responsabilitats. Crits dels aficionats contra el "xoriço" i els polítics

Mai s'havien aplegat tants polítics al Palau de la Música. La inauguració del cicle Palau 100 ahir al vespre va comptar amb el clam unànime de polítics i societat civil per renovar la confiança en la institució. El president de la Generalitat, José Montilla; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el president del Parlament, Ernest Benach; el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el regidor de Cultura, Jordi Martí, van ser els convidats d'honor.

El discurs de tots ells va ser unànime: "Hem vingut a testimoniar el nostre suport al nou equip", assegurava Hereu, que afegia: "Cal revisar el passat i fer net. Estem encara en el procés de depurar responsabilitats i hem de donar transparència a la gestió simplificant els òrgans de govern de la institució".

Preguntat sobre les implicacions polítiques del cas, Hereu va repetir : "Cal fer net i exigir responsabilitats sense cap límit". Mentrestant, el conseller Tresserras reconeixia que "s'han acomplert les pitjors hipòtesis", tot i que significava l'acte d'ahir amb un "Hem de fer pinya per a la construcció del nou Palau". El conseller delegat de Ferrovial, Alejandro de la Joya, i el delegat Alejandro Olivares van reiterar el seu suport al Palau: "Sempre hi hem estat compromesos [van dur a terme la segona ampliació] i seguim amb el compromís".

La presidenta de l'Orfeó, Mariona Carulla, secundada pel director general, Joan Llinares, va destacar, en un discurs inaugural inèdit en els 18 anys precedents, que s'ha iniciat "una nova etapa", marcada per un "fort compromís amb la societat i la cultura", per afegir que "la cultura és impossible sense una gestió rigorosa".

Carulla va agrair el suport "incondicional" dels patrons i mecenes, entre els quals hi havia vocals de la Fundació com Adela Subirana, Josep M. Busquets, Carme Mateu, Xavier Ribó -no la seva esposa, l'exdirectora general de la Fundació Rosa Garicano-, l'exconseller de Cultura Joan Vilajoana, el president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, i els directors dels dos equipaments musicals públics de la ciutat, Joan Francesc Marco pel Liceu i Joan Oller per L'Auditori.

Es va trobar a faltar els programadors habituals del Palau, que no van ser convidats a l'acte, i Pau Duran, tresorer de l'Orfeó que fa dos dies va aparèixer com a nou imputat per la fiscalia i que ahir mateix va ser desposseït dels seus càrrecs per la nova directiva tot i haver-lo nomenat home de confiança fa tot just una setmana.

Però no tot van ser flors i violes. Un grup d'aficionats no es va estar d'increpar les autoritats. "Que portin a la presó el xoriço!" va ser el crit més corejat, a més d'algun "Si els polítics haguessin vingut més sovint això no hauria passat", i també laments perquè els diners aportats per pagar l'orgue i les cadires "han acabat pagant les rajoles de la casa de Millet".

Al final, però, es va imposar la música amb el Concert núm. 1 de Beethoven, amb Piotr Anders-zewski al piano i el jove Yannick Nézet-Séguin al capdavant de la Filharmònica de Rotterdam.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.