Societat

Vilafranca, a punt per al gran dia

És el gran dia. Milers d'aficionats desplaçats des de diferents punts del país presenciaran aquest migdia en directe la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, l'única ocasió en tota la temporada de veure actuar en un mateix escenari les quatre colles amb millor palmarès, les que poden lluir castells de gamma extra en el seu historial, amb la intenció de donar el millor de si mateixes.

A diferència del que passava els últims anys, en què Vilafranca es presentava a la cita amb una sensible superioritat sobre la resta de colles, aquesta vegada les forces semblen més equilibrades. En qualsevol cas, les dues formacions que sortiran com a favorites, atès el seu millor estat de forma, són els amfitrions i una Colla Vella que es presenta a la capital de l'Alt Penedès amb opcions i -sobretot- moltes ganes de fer coses importants.

Quant als programes de les colles, la veritat és que en gairebé tots els casos la decisió dels responsables depenia dels últims assajos d'ahir a la nit. De totes maneres, els Castellers de Vilafranca sí que van anunciar que apostarien per una sortida d'alt risc, en forma de l'impressionant 4 de 9 amb l'agulla, un castell talismà que no ha fallat mai als vilafranquins en les grans ocasions.

Descartat el 3 de 10, el castell més valuós que es pot intentar avui a l'emblemàtic feu penedesenc és el gamma extra inèdit del 3 de 9 amb l'agulla, una construcció que inicialment no entrava en els plans dels vilafranquins fins que, segons reconeixia ahir un dels seus tècnics, "al Catllar la Colla Vella ens va obrir els ulls amb aquest castell".

Doncs atenció, perquè la Colla Vella, que el cap de setmana passat va descarregar el 3 de 8 amb el pilar en dues ocasions, ha estat treballant durant tota la setmana aquesta estructura composta per poder-hi afegir també un pis més avui. Si finalment la Vella es decideix pel tres amb el pilar, afegirà a la diada l'al·licient de veure quina de les dues rivals podria ser la primera a conquerir un castell que fins al dia d'avui ni tan sols s'ha intentat. En aquest sentit, els rosats podrien atacar el castell inèdit en tercera ronda o, si la voluntat és ferma, el podrien tirar en segona ronda i ser els primers a enfrontar-s'hi. A més a més, si tot va mitjanament bé, la diada viurà un final apoteòsic en la ronda dels pilars, ja que tant Vilafranca com la Vella volen intentar el majestàtic pilar de 8. Tot un luxe.

Però no solament verds i rosats pretenen estar en disposició de fer castells de màxim rang, ja que tant els Minyons de Terrassa com la Colla Joves també han estat forçant la màquina i treballant fort fins a última hora d'ahir per poder dur a Vilafranca un gamma extra que, en tots dos casos i segons el que han manifestat els seus màxims responsables, podria ser el 5 de 9 amb folre. L'espectacle començarà a dos quart d'una del migdia.

Una vigília tensa

Ahir, en la primera actuació de la festa major vilafranquina, la reservada a les colles locals, els Castellers de Vilafranca van arribar a plaça amb cara de pomes agres, ja que en la cercavila els va caure la torre de 8 després de carregar-la. En l'actuació es van asserenar els ànims gràcies al bon comportament dels troncs, que d'entrada van definir el segon 3 de 8 amb l'agulla de l'any, i tot seguit van descarregar -ara sí- la torre de 8, amb unes manilles fent les funcions del folre.

Per acabar, els verds van completar -cal dir que amb un esforç màxim- un 3 de 9 amb l'alineació que avui defensarà l'intent de tres amb l'agulla en pròpia plaça. Els Xicots de Vilafranca, per la seva banda, van començar força bé la jornada amb el 4 de 8, però després van haver de desmuntar els intents de torre de 8 i de pilar de 6 per indecisió de la canalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.