Societat

Prostíbuls indultats

Els prostíbuls de Barcelona tenen un any més de coll per adaptar-se a la normativa municipal antiincendis, de soroll o higiene, i més facilitats per legalitzar-se. Força més. La proposta de modificació de l’ordenança municipal que regula els locals de pública concurrència de l’Ajuntament permetrà salvar 275 dels 300 prostíbuls si durant el 2009 realitzen les adaptacions que fins ara es negaven a fer. A canvi, l’Ajuntament eliminarà el règim de distàncies que els amenaçava la supervivència, ja que no podien estar a menys de 200 metres d’una escola, un hospital o l’un de l’altre.

El decret del 2002 per legalitzar els prostíbuls va facultar els ajuntaments a fixar normes per obrir nous locals i legalitzar els actuals. Dels 300 de Barcelona, només 25 s’han allunyat de serveis públics, ja que la insonorització o les mesures higièniques són senzilles de complir. Amb l’ordenança municipal del 2002 a la mà, l’Ajuntament hauria de tancar-ne la majoria en 15 dies, ja que la moratòria de 5 anys per allunyar-se d’equipaments públics acaba el 16 de gener. “L’intent de delimitar el fenomen” i que els prostíbuls s’adaptin a la norma “no ha donat resultat”, admet el tinent d’alcalde Ramon García-Bragado. Davant de la “ineficàcia” de la norma, es comença el procés per modificar l’ordenança i –atenent les peticions de les entitats d’ajut social a les treballadores sexuals, dels locals i de la Síndica, Pilar Malla– s’ha optat per facilitar-ne la legalització durant un any i evitar “el creixent desplaçament de la prostitució cap a pisos il·legals en escales de veïns i, sobretot, al carrer”. “L’impacte del compliment seria més negatiu que positiu”, assegura García-Bragado.

Un cop s’aprovi el canvi d’ordenança, probablement a l’abril, els prostíbuls tindran mig any per presentar la proposta d’adaptació a la norma retallada, i mig més per fer obres.

Només els respectius districtes podran endurir l’obertura o manteniment de locals. Podrien aprovar plans d’usos de barri per evitar la concentració de prostíbuls o prohibir-los totalment, com s’ha fet en el cas dels locutoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.