Societat

Setmana Santa a mig gas a la costa per la crisi i el mal temps

Turisme

El 2008 va ser un mal any per al turisme, però tot indica que el 2009 serà pitjor. A la franja central de la Costa Daurada, que té Salou com a emblema, la meitat dels hotels no obren aquesta Setmana Santa perquè les reserves són tan escasses que perdrien diners. De les 50.000 places hoteleres de Salou, Cambrils i Vila-seca, només 25.000 funcionen, la majoria en petits establiments.

Les previsions dels hotelers estimen una mitjana d’ocupació del 60%, tres punts menys que l’any passat, tot i que d’entrada hi ha disponibles 5.000 places menys que llavors. De fet, la realitat pot ser encara més crua. Gran part dels clients esperen a darrera hora per buscar allotjament. I si acaba plovent, com indiquen els mapes del temps per a aquests dies, podrien fer uns altres plans.

Més enllà de la pluja, els hotels de la Costa Daurada són víctimes de l’estrepitosa caiguda del consum al mercat espanyol, principal client d’aquests dies. “A diferència de Barcelona, no podem rebaixar més els preus, perquè seria anar per sota cost”, diu Joan Antoni Padró, vicepresident dels hotelers.

Però és que ni mirant més enllà de Setmana Santa l’hoteler tarragoní troba motius per assossegar-se. El mercat britànic fluixeja per la devaluació d’un 40% de la lliura respecte l’euro. Tradicionalment, al maig, entre un 60% i un 70% de l’ocupació hotelera sol tenir com a origen el Regne Unit. A hores d’ara, les reserves ja són entre un 20% i un 25% inferiors a l’any passat. Port Aventura, que l’any passat ja va registrar un descens de mig milió de visitants respecte al 2007, ha anunciat que agafarà menys treballadors a l’estiu. En temporada alta, el complex turístic donava ocupació a 4.500 persones.

Davant aquest panorama, empitjorat per la puixança de Croàcia i Turquia, la patronal de la Costa Daurada fa una crida a mantenir la calma. “Ja hem passat altres crisis, com el 1992. I l’únic remei per sortir-se’n és augmentar la qualitat”, explica Padró. Els últims anys, molts clients alemanys han canviat els hotels tarragonins per les Illes o Croàcia, que tenen més a prop.

Una vintena del més del centenar d’hotels que hi ha a la Costa Brava nord tampoc no han obert per les poques reserves i perquè no els surt a compte tenir l’establiment funcionant tres mesos abans de l’estiu. “Els hotels més grans tenen més despeses tant de personal com de manteniment”, concreta el president dels hotelers de l’Alt Empordà, Lluís Fernández. De moment, l’ocupació prevista entre Divendres Sant i Dissabte Sant només arriba al 40%. “Hem de tenir en compte, però, que cada cop es fan les reserves més tard”, afegeix.

On sí que han obert pràcticament tots els hotels, 124 de 128, és a la Costa Brava centre, perquè són establiments petits. Les reserves hoteleres tant a la zona sud del litoral gironí com al centre estan al 60%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.