Societat

El vent descomunal, causa de l'esfondrament del túnel de batuda de Sant Boi

Tot i així, l'informe del Col·legi d'Arquitectes determina que el projecte constructiu no contenia cap error tècnic "evident", tot i que presentaven dues deficiències constructives, tot i que "no haguessin evitat l'esfondrament", segons l'alcalde de la ciutat

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) ha fet públics els tres informes tècnics que determinen que un vent descomunal, superior al que preveia la normativa vigent, va ser el causant de l'esfondrament del túnel de batuda de l'estadi municipal de beisbol que va matar 4 nens el passat 24 de gener. Tot i així, els informes municipals difereixen del què ha elaborat el pèrit judicial, que no s'ha fet públic, segons l'alcalde de la ciutat, Jaume Bosch.

Els informes van ser encarregats per l'ajuntament al Departament de Física Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i al Col·legi d'Enginyers de Camins.

Segons l'informe de la UPC, en el moment de l'accident la força del vent era a nivell del sòl de 118 Km/h, i a nivell del sostre de 160 Km/h. La normativa del moment de la construcció de l'edifici establia que havia de suportar vents de 102 Km/h, per la qual cosa significa que va suportar càrregues un 147% superiors a les condicions de disseny.

Quant a l'informe del Col·legi d'Arquitectes, es determina que el projecte constructiu no conté cap error tècnic "evident", tot i que hi havien dos deficiències constructives: la falta de massissats armats verticals i la falta d'ancoratges de les vigues de la coberta al mur, tot i que "no haguessin evitat l'esfondrament", segons l'alcalde.

Finalment, el Col·legi d'Enginyers de Camins determina que l'edifici "satisfeia" els requisits estructurals i podia suportar una pressió del vent superior al 60% del què marcava la normativa.

Amb els resultats d'aquests informes, l'alcaldes de Sant Boi ha atribuït l'esfondrament del túnel de batuda a l'efecte del vent i ha defensat que sinistres com aquest "han de portar a extremar les mesures de seguretat en l'edificació".

Els informes municipals s'han presentat aquest divendres un cop l'advocat de l'ajuntament ha rebut l'informe del pèrit judicial. L'alcalde no ha volgut revelar les dades de l'informe del jutjat, però ha reconegut que hi ha "divergències" amb les del consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.