Societat

L'edifici de Sant Boi només resistia vents de 100 km/h

Els arquitectes consultats per l’AVUI i la mateixa Oficina Consultora Tècnica del Col·legi d’Arquitectes han coincidit que cal endurir la normativa pel que fa a la seguretat dels edificis davant del perill de les ventades. El túnel de batuda del camp de beisbol de Sant Boi no va resistir el vendaval de dissabte perquè només es va dissenyar per resistir vents de 100 quilòmetres per hora, que és la velocitat a què es calcula que poden arribar les ventades en zones urbanes. En zones aïllades i més exposades, els edificis s’han de fer per resistir vents de 150 quilòmetres per hora.

Carles Buxadé, catedràtic d’estructures i expert a salvar edificis en perill, afirma que “cal ser més exigents amb la normativa, sobretot en els edificis on hi ha molta gent. I en cas de dubte i en funció dels danys que es poguessin causar, cal augmentar els paràmetres de seguretat”.

Ara els paràmetres són dos: alçada i situació. Tal com diu Buxadé, el paràmetre referit a l’alçada és del tot objectiu, però el que ja no és tan clar és quan es tracta d’avaluar el risc en funció de la situació de l’edifici. I en aquest segon supòsit, Buxadé és del parer que s’ha de tenir en compte també l’ús futur de la construcció. Buxadé creu que el que va passar a Sant Boi és que el mur no va resistir la tracció que va fer la coberta i per això es va enfonsar.

Aquest expert, tot i que reconeix que el vent de dissabte va ser excepcional, recorda que a l’estació meteorològica que hi ha a les obres de la Sagrada Família s’hi detecten vents de més de 100 quilòmetres per hora un cop cada dos anys. Quan això passa, la grua del temple, que té 135 metres d’alt i és la més alta de Barcelona, deixa de treballar i es col·loca de manera que no presenti resistència al vent.

La portaveu de l’Oficina Tècnica del Col·legi d’Arquitectes va explicar a l’AVUI que estan buscant el visat del projecte del túnel de batuda del camp de beisbol de Sant Boi. També va recordar que no és excepcional que es desenganxin i volin les teulades dels poliesportius perquè són estructures que pesen poc i tenen molta superfície. La coberta del poliesportiu d’Osca, d’Enric Miralles, va caure el 1993.

El conseller d’Interior, Joan Saura, va avalar ahir el bon estat de la instal·lació. L’alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch, va insistir que l’edifici era prou segur i que no estava previst fer-hi obres aviat ni s’hi havia ajornat cap projecte de reforma, ja que els canvis projectats i no executats el 2007 es referien al camp de beisbol.

Fonts pròximes al club de beisbol de Sant Boi van aclarir ahir que el grup de nanos que eren al túnel de batuda, quatre dels quals van morir quan es va desplomar, no hi van entrar per protegir-se del vent, sinó que eren allà per fer l’entrenament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Instal·laran pantalles per reduir el soroll a l’AP-7 i l’A-26

sant julià de ramis
GIRONA

L’Ajuntament repararà el sostre de l’Oficina de la Defensora de la Ciutadania

GIRONA
medi ambient

Costes vol fora el pàrquing de l’estació de Cabrera de Mar

Cabrera de mar

Revisions gratis per risc de melanoma a l’Hospital de Calella

Calella
educació

La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a català i castellà a partir de l’any que ve

barcelona
urbanisme

Inspecció de Treball veu dèficits en la retirada d’Amiant a l’antiga Cacaolat

bacelona
Societat

Manresa implanta a tot el municipi un sistema avançat de recollida de residus

Manresa

Premi a un pla d’atenció a les insuficiències cardíaques de Bellvitge

L’Hospitalet de Llobregat
Medi ambient

L’Atles de biodiversitat de Barcelona incorpora 450 noves espècies

Barcelona