Reportatge

TARRAGONA (Tarragonès)

Festes de Santa Tecla

30 anys d'irreverències

“El ball de Dames i Vells és dels més bonics que hi ha. Si t'acotxes te l'endinyen, pel darrere i pel davant”. Sense abandonar mai l'esperit d'aquesta lletra, el Ball de Dames i Vells, el ball parlat més irreverent i esperat del Seguici popular, compleix 30 anys de la seva recuperació.

Per celebrar-ho, s'ha preparat un ball especial: “En lloc de la mitja hora habitual, els parlaments s'allargaran al voltant d'una hora i l'escenografia canviarà l'estructura circular, amb la gent al voltant nostre, per teatre a l'italiana, en una mena de corral de comèdies a la plaça de Dames i Vells. A més, només per aquesta vegada, incorporarem personatges nous, entre els quals hi haurà una parella de nouvinguts que polemitzarà sobre vestimentes que han estat notícia. I finalment podem avançar que enguany tothom ens podrà escoltar bé perquè estrenarem micròfons”, explica Oriol Grau. Ell és l'únic del grup que va participar en la recuperació del ball, “però alguns altres ja s'hi van incorporar al cap de poc temps”, recorda Grau, i afegeix: “Es va recuperar a proposta de l'Ajuntament, que va contactar amb diverses entitats. Al final se'n va ocupar la colla sardanista Joventut Tarragonina i gent que veníem d'una escola de teatre”. Part de l'èxit, segons Grau, té a veure amb el fet “que el ball ha tingut actors professionals que han pogut ajudar la resta a interpretar millor els versots”. Quant al contingut de les lletres, “només hem tingut una amenaça de querella criminal, moltes pressions perquè traguéssim algun vers i alguna carta als diaris”.

Els versos dels darrers anys i la història del ball parlat es poden consultar a: www.trono-villegas.com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.