Societat

El regants de l'esquerra de l'Ebre neguen que s'hagin ofert a vendre aigua a Barcelona

El president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, ha negat aquest dijous que l'entitat hagi ofert la venda d'aigua de la seva concessió al govern per a l'àrea metropolitana de Barcelona. Malgrat aquesta negativa, Pegueroles tampoc ha tancat la porta a una possible interconnexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (que gestiona el minitransvasament de l'Ebre) i Aigües Ter-Llobregat com un exercici de "solidaritat bidireccional".

"És categòrica i metafísicament fals que els regants ofereixin aigua a Barcelona. No tenim competències sobre l'Ebre ni lliure disposició sobre els cabals concessionals dels canals, més enllà de la legalitat vigent", ha advertit Pegueroles davant els assistents a l'acte inaugural de les Jornades Dret d'aigües, protecció i conservació del medi ambient a les Terres de l'Ebre.

Després d'aquesta declaració, però, Pegueroles exigit diàleg a l'administració en la resolució de la crisi de la sequera. "No se'ns pot menystenir en la presa de decisions", ha precisat. "La solidaritat ha de ser bidireccional: el Delta necessita aigua. No en sobra ni una gota", ha manifestat. Pegueroles ha abonat així la tesi d'una possible interconnexió de les xarxes del minitransvasament i la que abasteix Barcelona, amb la cessió dels hectòmetres cúbics que no consumeix ara el CAT o un cabal superior, una obra que, segons l'ACA, tindria un temps d'execució i una inversió massa elevades per poder fer front a l'episodi actual perquè requeriria desdoblar canonades.

Per tot plegat, Pegueroles ha reclamat "parlar, dialogar i fer una anàlisi en profunditat del què passa" i ha recordat que els regants són "els primers afectats" per la sequera. Malgrat això, ha tornat a dir que "no hi ha cap decisió presa de les dos comunitats". "Emprendrem conjuntament la solució al problema", ha assegurat Pegueroles, que va ascendir al poder a la comunitat gràcies al suport d'un sector de regants propers a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i contrari a mercadejar amb l'aigua.

De fet, un comunicat conjunt negava la divisió de criteris amb la comunitat de la Dreta, tot i que el president d'aquesta última s'ha manifestat reiteradament a favor de vendre aigua dels canals a Barcelona.

El delegat amenaça amb la dimissió
En la inauguració de les jornades també ha intervingut el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó, que segons publica el diari El Punt, hauria amenaçat amb la seva dimissió si, finalment es fa el transvasament del Segre. Salvadó, que no ha volgut fer declaracions (tot assegurant que passa per una "difícil situació personal"), ha criticat l'adopció de mesures conjunturals contra la sequera: "no és bo plantejar mesures conjunturals", ha dit, i ha apostat perquè cada conca hidrogràfica tendeixi a "autoabastir-se i ser autosuficient" en el marc de la necessitat de "mesures estructurals en la línia d'una nova cultura de l'aigua". "Així evitarem enfrontaments entre els diferents territoris de la nació", ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.