Societat

L'esquí pateix per culpa d'una temporada massa llarga

Hi ha neu abundant a les estacions, però les previsions de visitants per a Setmana Santa són més baixes que mai en benefici del turisme d'estiu

Espot tanca avui la temporada mentre arrenca el turisme d'aventura

Als empresaris de la neu se'ls presentava tot de cara quan a finals de novembre la neu els permetia obrir abans del previst i iniciar una temporada excepcionalment llarga, ja que aquest 2011 la Setmana Santa, traca final de la temporada d'esquí, se celebra a finals d'abril, coincidint amb Sant Jordi. Una situació gairebé mai vista.

Però ara, des de les oficines de les estacions d'esquí de muntanya, les coses es veuen molt diferents. Gran Pallars, l'empresa que gestiona les estacions pallareses de Portainé i Espot, tancarà avui mateix aquesta darrera estació, molt abans de Setmana Santa. L'empresa desviarà els clients que hi tenen forfets cap a Portainé. El motiu: les reserves per a Setmana Santa són molt més fluixes que altres anys, i no té sentit mantenir obertes dues estacions que estaran a la meitat de rendiment. Tavascan, l'altra estació del Pallars Sobirà, va tancar la temporada el 27 de març, tot i tenir les pistes plenes de neu. El balanç és positiu, ja que han venut un 20% més de forfets que la temporada anterior, però ha fet la mala impressió de no poder aprofitar prou la bonança de neu i la llarga temporada que encara queda.

Port del Comte, a l'Alt Urgell, també s'està plantejant si val la pena arribar fins a Setmana Santa, mentre que Baqueira Beret, Boí Taüll i les estacions de Girona mantenen l'aposta de tancar després de Setmana Santa.

Amb el sol, canvi de xip

“Estem veient que la Setmana Santa cau massa lluny, a finals d'abril la gent pensa en destinacions de platja i no de neu”, es lamenta Joaquim Alsina, gerent de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya, principal agrupació patronal de l'esquí català. “Hi ha gruixos de neu importants, en termes de neu la temporada està garantida fins al final, però quan a la ciutat de Barcelona pugen les temperatures, la gent canvia de xip i es mira altres ofertes turístiques”, afirma Alsina.

Perquè de fred i de neu, n'hi ha. Les temperatures nocturnes han estat fins ara sota zero i Espot té aquest cap de setmana gruixos de més d'un metre, Portainé d'1,20 a 1,70 metres, Baqueira Beret supera els 2 metres de gruix i Boí Taüll gaudeix d'una espectacular catifa blanca de 2,5 metres de gruix. Però si a la costa llueix el sol i les temperatures allà semblen d'estiu, pocs pensen en anar a esquiar, sostenen des del sector. Els hotelers del Pirineu també estan notant en primera persona el problema d'una Setmana Santa mal situada en el calendari. Hotelers de la vall d'Àneu han lamentat el tancament anticipat d'Espot, que els obliga a ells també a donar per finalitzada la temporada d'hivern abans d'hora. Però en general els hotelers de muntanya estan notant el canvi de comportament dels clients: “Tenim menys reserves que altres anys, els clients busquen altres destinacions, tot i que les estacions tenen la neu garantida”, lamenta el president del gremi d'hostaleria de Lleida, l'aranès José Antonio Serrano.

La bona notícia per al sector ha estat aquest any la setmana blanca escolar. Serrano valora un increment important dels llits en uns dies de febrer que tradicionalment eren molt fluixos. Però els hotelers creuen que encara podria haver anat millor si estigués més consolidada i demanen al govern que s'ho repensi i l'any vinent es repeteixi. També la patronal de les estacions d'esquí voldria repetir-la. No només escolars, sinó famílies senceres es van acostar a les pistes aquells dies.

150
dies d'esquí
hi ha aquesta temporada, la més llarga en una dècada, ja que Setmana Santa és a finals d'abril. La majoria d'estacions preveuen tancar el 25 d'abril.
29
milions d'euros
han invertit les estacions d'esquí catalanes en la preparació d'aquesta temporada, segons els càlculs del sector.
3.000
llocs de treball
genera l'activitat de l'esquí segons les empreses del sector, i és la principal activitat econòmica dels mesos d'hivern.
1,2
milions de forfets
van vendre l'any passat les estacions catalanes. La previsió del sector era superar aquesta xifra gràcies a la llarga temporada, però ja no ho veuen clar.

Vint-i-cinc anys de ràfting a Catalunya

I mentre a les estacions d'esquí veuen com l'abundància de neu es desaprofita durant aquest mes d'abril, els empresaris del turisme d'estiu a la muntanya ja han començat la temporada i ho han fet amb la convicció que, com a mínim, repetiran els resultats dels darrers dos anys, amb uns 660.000 serveis contractats, la qual cosa situaria en uns 200.000 els visitants que atreuen els esports de muntanya i riu. El tret de sortida es va fer el 19 i 20 de març i els primers caps de setmana i sobretot l'interès per Setmana Santa han permès elevar una mica el llistó i el president de l'Associació d'Empreses de Turisme Actiu, Florido Dolset, apunta ara que potser hauran de revisar les previsions lleugerament a l'alça.

Aquest any, a més, es compleixen vint-i-cinc anys de ràfting a Catalunya. El van introduir turistes francesos i dos empresaris del Pallars Sobirà hi van veure el negoci i van llogar unes primeres embarcacions per a aquesta pràctica, l'any 1986. Un d'aquests empresaris era Xavier Gabriel, propietari de La Bruixa d'Or –l'establiment de loteria més conegut actualment a Catalunya–, però que llavors a penes començava en el món dels negocis. Els primers monitors els van haver d'anar a buscar a Europa i a Amèrica Llatina, on el turisme nord-americà havia descobert feia anys l'adrenalina que es descarregava tot baixant els ràpids dels rius. Avui, el turisme d'aventura al Pirineu factura 55 milions l'any a través de 178 empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA