Societat

La Franja reclama una solució a l'atenció dels seus pacients als hospitals lleidatans

Els responsables municipals aprofiten la visita al Saló Municipàlia de Lleida per fer aquesta reivindicació

L'alcalde de Lleida confirma que està prevista una trobada entre els consellers de sanitat de Catalunya i Aragó per desencallar aquesta qüestió

Els alcaldes de localitats de la Franja de Ponent han reclamat aquest dijous a Lleida a les diferents administracion implicades una solució al problema de l'atenció dels pacients d'aquest territori sota administració aragonesa en hospitals de Lleida.

Els responsables municipals ho han reivindicat després de les recents denúncies de pacients de la Franja hagin estat derivats de l'Arnau de Vilanova cap a l'hospital de Saragossa per ser atesos, mentre la Generalitat reclama al ministeri de Sanitat el cobrament de les atencions a pacients de la Franja.

Els alcaldes han fet aquesta crida durant la visita que han dut a terme al Saló Municipàlia, acompanyats per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El president de la comarca de la Ribagorça José Franch, ha dit entendre les demandes que fa la Generalitat en voler cobrar “ja que molta gent de la Franja venen a Lleida i l'atenció sanitària és cara i, per això, ha defensat la necessitat d'un enteniment entre els governs català, aragonès i estatal amb l'establiment de compensacions econòmiques en funció de les atencions que hagi ofert o rebut cada territori.

Així mateix, ha rebutjat que l'Arnau de Vilanova es pugui negar a atendre pacients de la Franja i s'ha mostrat partidari que aquests tinguin la llibertat d'escollir si volen anar a Lleida o a Barbastre. Franch ha explicat el cas d'una veïna de Torre la Ribera, localitat d'on Franch és alcalde, que ha optat per empadronar-se a Lleida, perquè així li puguin fer les receptes que necessita.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Mequinensa, Magda Godia, també ha reclamat una solució “perquè els veïns de Mequinensa estiguem atesos com hem estat històricament, ja que les relacions entre Catalunya i Aragó han estat sempre correctes”. L'alcaldessa ha defensat que les persones no tenim fronteres, si no que les fronteres es posen damunt d'un paper” i s'ha mostrat convençuda que “els ciutadans de la Franja estan completament integrats tant a Catalunya com a l'Aragó i, per tant, aquestes fronteres per nosaltres no existeixen i voldríem que administrativament tampoc”.

Així, Godia ha demanat “sentit comú” i ha fet una crida a les administracions que correspongui a asseure's i a acostar posicions per tal que aquests dos territoris puguin seguir compartint serveis com fins ara. Per Godia, “els ciutadans no han de patir aquesta situació”. L'alcaldessa ha explicat que quan es deriva un veí de Mequinensa a l'hospital de referència que és el de Barbastre es troba amb el problema que no hi ha transport públic entre aquestes dues poblacions i ha de recórrer a amics o familiars per ser transportat.

L'alcalde de Fraga, Santiago Escándil, ha reclamat a la Generalitat que sigui “sensible” a la “germanor” existent entre la Franja i Lleida per la relació “històrica, que va molt més enllà de l'àmbit social i comercial” entre aquests dos territoris. “És necessària l'atenció que hem rebut des de fa molts anys i voler posar una frontera on no ha existit mai és una gran equivocació”, segons Escándil.

També s'ha mostrat partidari de la resolució d'aquest problema l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui ha expressat la voluntat del departament de Salut d'arribar a una entesa. Ros ha explicat que està prevista una trobada entre els consellers de sanitat de Catalunya i Aragó, Boi Ruiz i Ricardo Oliván, per desencallar aquesta qüestió. Per Ros, entre Lleida i Aragó “no hi ha fronteres, hi ha una línia d'unió i no de separació”. “La Franja és un territori amic i germà amb una vinculació històrica amb Lleida i Lleida amb la Franja, que cal desenvolupar i resoldre els problemes que hi vagin sorgint”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ