Societat

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

Carnaval i Festa de l'Ós de Prats renovats s'acaben amb l'anunci d'un film vídeo

Èxit de l'intercanvi catalano-basc i dels músics del Conservatori

El cicle carnavalesc s'ha acabat aqueixa setmana a Prats de Molló, amb la Festa de l'Ós dels nens i la vetllada del Tió-tió. La novetat d'enguany és la participació i l'èxit de professors i alumnes d'instruments catalans del conservatori de música de Perpinyà que van fer cantar la gent tocant els aires de l'ós. Així a la part popular de la festa s'afegeix una dimensió científica, potser signe d'una evolució de les mentalitats : els habitants prenen més en compte la dimensió patrimonial de les festes. A més a més, aquest any, l'equip organitzador del Sindicat d'iniciatives va organitzar un intercanvi amb el grup folklòric basc Eguzki que va venir a presentar la festa de l'ós del seu país. Va ser present Beñat Zintzo-Garmendia, doctor en història, que va fer una conferència sobre el carnaval basc. Aquells actes van permetre fer descobrir al públic una altra manera de veure l'ós. Finalment entre les novetats, cal destacar la presència per primera vegada de les càmeres del Cinémaginaire que van filmar cada acte del carnaval de Prats de Molló per tal de fer-ne un vídeo complet.

Coordinació de les tres Festes de l'ós

Per altra banda, s'ha confirmat aquest any la coordinació de la festa amb els altres pobles del Vallespir que celebren l'ós, Sant Llorenç de Cerdans i Arles, iniciada fa dos anys. Arles que comença el cicle transmet simbòlicament una pota d'ós a Prats de Molló el diumenge que s'obre el ball de l'ós. Després la pota d'ós és passada a Sant Llorenç el cap de setmana següent. I cada poble munta simultàniament una exposició de fotografies de les festes, vist per un fotògraf de cada lloc.

Un dels temps forts de la festa de Prats és el tradicional Ball de l'Ós, actualment incorporat en el cicle carnavalesc. De memòria d'home, sempre s'ha fet aquest ritual, encara que avui sigui més aviat considerat pel jovent com festa que no pas ritual. La festa de l'ós de Prats de Molló es distingeix de les altres perquè té tres homes, tots pintats de negre amb vestit i barret de pell d'ovella que corren per tota la vila mirant d'emmascarar el màxim de gent possible amb una barreja d'oli i de carbó. Actualment inclosa dins el cicle carnavalesc del poble, anys anteriors la festa havia tingut problemes per culpa de baralles amb els altres pobles i de la borratxera general durant les nits. Igualment sofria del fet que ningú no cantava més el Cant de l'ós, sinó que només cridaven onomatopeies.

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Oriol Lluís Gual, estudiant de llicenciatura de català a la Universitat de Perpinyà Via Domícia, sota la supervisió del professor Alà Baylac Ferrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs