La vida social
Fesols celestials
Més de 3.000 persones participen als tastets de Santa Pau, celebrats en el marc de la Fira de Sant Antoni
Setze restaurants i bars en fan la seva particular interpretació
Fesols i calçots. No és que tinguin massa res en comú, més enllà que són aliments i si són de Santa Pau i Valls, respectivament, que són de molta qualitat. Ahir, a Santa Pau, es van donar la mà. De fet, ho van fer els organitzadors de la Fira de Sant Antoni, més coneguda com la Fira dels Fesols de Santa Pau, amb els responsables de la indicació geogràfica protegida Calçots de Valls. I va ser significatiu, perquè l'Associació de Conreadors de Fesols de Santa Pau està tramitant a la Unió Europea una marca de qualitat i geogràfica per a aquest llegum que està a punt de ser aprovada. El president de l'Associació de Conreadors de Fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer, va reivindicar l'esforç que fan per mantenir aquest conreu i va dir que fins i tot és un deute que tenen amb els seus avantpassats. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va felicitar l'entitat per haver sabut modernitzar la ruralitat i va recordar que no tot s'acaba a Barcelona. Vila va dir que estava satisfet que el seu primer acte oficial a les comarques gironines, després de la inauguració del desdoblament de l'eix Transversal, fos la fira de Santa Pau. La cooperativa La Fageda va ser l'altra entitat convidada i va presentar-hi un tastet dels seus iogurts.
L'acte central de la diada va ser la fesolada popular de la plaça porxada medieval i els tastets de plats elaborats amb fesols de Santa Pau que van oferir setze restaurants i bars, la majoria del municipi. De fet, hi van posar imaginació per treure tant de rendiment gastronòmic a aquest llegum que, en la modalitat de Santa Pau, es cou molt bé, no fa pela i és petit i poc farinós. N'hi havia amb botifarra esparracada i allioli gratinat, amb sèpia, amb bolets de temporada i, entre altres coses, amb cap de vedella. També, hi havia versions dolces, com ara volcanets de fesols o coca d'anís i matafaluga amb fesols. Van cridar especialment l'atenció dels participants els tastets de fesols de Santa Pau amb cabirol, un animal reintroduït al parc natural de la Zona Volcànica, i la llonganisseta de fesols i garró de porc amb allioli.
El Fesol d'Or –el pin amb què l'associació de cultivadors distingeix algú que ha contribuït a la fira o a la difusió d'aquest llegum– va ser per a Joan Brosa, fill de Sant Miquel de Sacot, que ha col·laborat sempre desinteressadament amb la fira i que és l'autor del recull de més de 2.000 imatges que expliquen tot el procés de conreu dels fesols de Santa Pau. Han estat la base, juntament amb imatges de Pep Sau, d'un vídeo sobre aquest conreu. Marc Planagumà ha fet el muntatge d'aquest vídeo, presentat abans-d'ahir.
A part de la fesolada, la Fira de Sant Antoni va ser l'excusa per omplir diversos espais del poble amb parades d'alimentació i amb una fira d'art. A part, hi va haver molts actes populars i culturals. Entre altres, van destacar les actuacions del bestiari de la Unió Anelles de la Flama de Valls, amb una mulassa i un bou gegants, el gegant Batoies i les perdius de Batet de la Serra, acompanyats pels batoiers d'aquest poble d'Olot i el concert dels Stukat del Bolet. La festa dels fesols, doncs, va ser molt completa.