Societat

Sense cànnabis

El pla anticrisi de l'Ajuntament de Rasquera continua en suspens un any després, i ara l'alcalde proposa una moció per reclamar la legalització de la marihuana

El debat sobre la legalització del cànnabis arribarà al Parlament
Vigilància policial sobre l'ABCDA i la finca on s'havia de plantar

A Ras­quera no s'ha plan­tat ni una lla­vor de mari­hu­ana, o almenys no ho han fet ni l'Ajun­ta­ment ni l'Asso­ci­ació Bar­ce­lo­nina Cannàbica d'Auto­con­sum (ABCDA). Fa un any el nom d'aquest petit muni­cipi de la Ribera d'Ebre va pegar la volta al món i mit­jans de tot arreu es van des­plaçar fins a Ras­quera per conèixer el pla anti­crisi, un pla que havia de per­me­tre uns ingres­sos d'1,3 mili­ons d'euros a l'Ajun­ta­ment, a canvi de cedir una finca a l'ABCDA on havia de fer-se la plan­tació de mari­hu­ana. La rea­li­tat, però, dotze mesos després, és que el pro­jecte està atu­rat i en mans de la justícia. La dele­gació del govern de l'Estat va pre­sen­tar un recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu con­tra l'acord de ple del 29 de febrer de 2012 que apro­vava la cre­ació de l'empresa muni­ci­pal Ras­que­rana de Recerca i Inter­pre­tació del Cànna­bis i el con­tracte amb l'Asso­ci­ació. I el jut­jat con­tenciós de Tar­ra­gona va orde­nar la sus­pensió cau­te­lar del pla anti­crisi. «El procés judi­cial ho con­di­ci­ona tot, no podem tirar enda­vant el pro­jecte fins que hi hagi una reso­lució», lamenta l'alcalde de Ras­quera, Ber­nat Pellisa.

Al marge del con­tenciós, la Fis­ca­lia de Tar­ra­gona va obrir diligències per deter­mi­nar si el pro­jecte de Ras­quera s'ajusta a la lega­li­tat, unes diligències que no havien de durar més d'un parell de mesos i que aviat farà un any que van ini­ciar-se. «El pas­sat mes de novem­bre vaig anar a decla­rar a la Fis­ca­lia com a tes­ti­moni però la rea­li­tat és que em vaig sen­tir com un delinqüent, l'inter­ro­ga­tori és va allar­gar més de tres hores», explica Pellisa. Amb tot, l'alcalde de Ras­quera no llença la tova­llola i asse­gura que el seu pro­jecte és legal i via­ble, ja que el cànna­bis per a auto­con­sum no es con­si­dera una acti­vi­tat delic­tiva. Tam­poc no vol donar per per­dut el pro­jecte l'ABCDA, que va fer un paga­ment de 30.000 euros a l'Ajun­ta­ment, just després de sig­nar el con­tracte, i que no han rever­tit en cap bene­fici per als socis del club de fuma­dors. «El con­tracte està en sus­pens per ordre judi­cial, per la qual cosa des de l'asso­ci­ació es podria recla­mar el retorn dels diners que van pagar, però la rea­li­tat és que no ho han fet. Estem en espera de la reso­lució judi­cial», explica una de les advo­ca­des d'ABCDA, Amina Omar. Una desena d'ajun­ta­ments més de tot l'Estat han con­tac­tat amb l'ABCDA amb interès d'arri­bar a un acord perquè plan­ten cànna­bis al seu terme muni­ci­pal.

Des del gabi­net d'advo­cats Nieto Pove­dano, que repre­sen­ten bona part de les asso­ci­a­ci­ons cata­la­nes de con­su­mi­dors de cànna­bis, adme­ten que el pro­jecte de Ras­quera és molt «inno­va­dor», la qual cosa fa que s'allar­gui la reso­lució judi­cial. «La Fis­ca­lia encara no ha dic­ta­mi­nat, i ente­nem que això és posi­tiu», comenta Omar. I no ha dic­ta­mi­nat perquè encara està en procés d'inves­ti­gació i d'anàlisi de la docu­men­tació reco­pi­lada. «No tenim data per dis­po­sar de les con­clu­si­ons, el pro­ce­di­ment es manté obert i si és neces­sari es cita­ran més tes­ti­mo­nis a decla­rar», expli­quen fonts de la Fis­ca­lia. I encara tar­darà més a resol­dre's el recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu pre­sen­tat per l'Estat. Men­tre, però, es manté la mesura cau­te­lar que pretén sal­va­guar­dar el com­pli­ment de la sentència judi­cial i evi­tar que es pro­du­ei­xen situ­a­ci­ons irre­ver­si­bles. Cas que es dona­ria si no s'hagués para­lit­zat el pro­jecte i s'hagués fet la plan­tació de mari­hu­ana i, final­ment, la sentència donés la raó a l'Estat. «El con­tenciós no aborda el pro­blema real, es limita a una qüestió de com­petències, però nosal­tres plan­te­gem un pro­blema de l'eco­no­mia i de la soci­e­tat», diu l'alcalde de Ras­quera, que no dub­tarà a recla­mar a l'Estat una indem­nit­zació pels ingres­sos que ha dei­xat de per­ce­bre aquests mesos de l'ABCDA si final­ment la justícia li dóna la raó. I men­tre es manté oberta la via judi­cial, el govern de la Gene­ra­li­tat pre­fe­reix no pro­nun­ciar-se sobre el pro­jecte. «Els dar­rers mesos no hem tin­gut con­tacte amb l'Ajun­ta­ment de Ras­quera sobre el tema del cànna­bis, no tenim com­petència. És l'Estat qui ha pre­sen­tat un con­tenciós», apunta el dele­gat del govern a les Ter­res de l'Ebre, Xavier Pallarès.

Tot i la para­lit­zació del pro­jecte, la relació entre Ras­quera i l'ABCDA es manté i Pellisa va ser un dels con­vi­dats a la inau­gu­ració del nou local del club de fuma­dors al Born el pas­sat 16 de febrer. «Man­te­nim el con­tacte amb ABCDA i altres asso­ci­a­ci­ons com AIRAM, i par­ti­ci­pem en actes rela­ci­o­nats en la lega­lit­zació del cànna­bis», diu l'alcalde de Ras­quera, que també va assis­tir a la fira Span­na­bis, la fira del cànem i tec­no­lo­gies alter­na­ti­ves de Cor­nellà de Llo­bre­gat. Pre­ci­sa­ment aquesta fira li va per­me­tre repren­dre el con­tacte amb empre­sa­ris interes­sats en Ras­quera. Segons l'alcalde hi ha diver­sos pro­jec­tes vin­cu­lats a la plan­tació de mari­hu­ana que estan atu­rats. Una de les ini­ci­a­ti­ves pro­jecta un banc de lla­vors i una altra l'ela­bo­ració d'una cer­vesa amb essència de cànna­bis.

Paral·lela­ment a la via judi­cial, l'alcalde de Ras­quera pro­posa obrir un debat polític a Cata­lu­nya sobre la lega­lit­zació de la mari­hu­ana. «El pro­jecte de Ras­quera no és blin­dat, nosal­tres ens rea­fir­mem en tot allò que hem fet els dar­rers mesos i que pot ser­vir de base per recla­mar un canvi legal», comenta Pellisa. En aquest sen­tit, el govern local està redac­tant una moció, que inten­tarà con­sen­suar amb les for­ma­ci­ons polítiques en repre­sen­tació al Par­la­ment –l'alcalde mili­tava a ERC, però ell i la resta de regi­dors de l'equip de govern es van donar de baixa del par­tit – i que es debatrà el pròxim mes de març al ple de l'Ajun­ta­ment. Així, el text de la moció pro­po­sarà la regu­la­rit­zació de les plan­ta­ci­ons de cànna­bis, és a dir, els can­vis legals neces­sa­ris perquè els ajun­ta­ments puguin deci­dir si volen plan­ta­ci­ons al seu muni­cipi per abas­tir els clubs de fuma­dors. Després la moció es tras­lla­darà a una quin­zena d'ajun­ta­ments de tot l'Estat que en els dar­rers mesos han con­tac­tat amb Ras­quera. «El nos­tre objec­tiu és tirar enda­vant el pla anti­crisi i el pro­jecte de Ras­quera és extra­po­la­ble a d'altres muni­ci­pis», diu Pellisa. També es farà arri­bar la moció al Par­la­ment i l'alcalde no des­carta impul­sar una ini­ci­a­tiva legis­la­tiva popu­lar (ILP).

El fet que ara l'Ajun­ta­ment de Ras­quera reclame la lega­lit­zació del cànna­bis dóna argu­ments al grup muni­ci­pal de CiU per man­te­nir-se en la mateixa línia que fa un any, quan van rebut­jar el pla anti­crisi. «Lide­rar un movi­ment per lega­lit­zar el cànna­bis i poder fer la plan­tació és adme­tre que el marc jurídic no per­met el pla que es va apro­var el 29 de febrer, el temps ens ha aca­bat donant la raó», expli­quen des de CiU, que asse­gu­ren que ja van ana­lit­zar el marc jurídic i van arri­bar a la con­clusió que no hi havia cap escletxa legal que per­metés tirar enda­vant la plan­tació.

Deute muni­ci­pal

En un any tam­poc no ha millo­rat la situ­ació econòmica de l'Ajun­ta­ment de Ras­quera, un dels més endeu­tats del país. «Un 30% del pres­su­post muni­ci­pal es des­tina a des­pe­ses finan­ce­res», admet l'alcalde, que recorda també la quan­ti­tat d'obra pública que s'ha fet al muni­cipi en els dar­rers 10 anys. El grup de l'opo­sició sosté, però, que s'ha gas­tat per sobre de les pos­si­bi­li­tats de l'Ajun­ta­ment i asse­gu­ren que el deute muni­ci­pal, inclo­ent el préstec del pla d'ajust apro­vat per l'Estat, és de 2,4 mili­ons d'euros. «Els ingres­sos cor­rents con­so­li­dats són d'uns 540.000 euros si tenim en compte la mit­jana dels dar­rers anys. Entre un 45 % i un 50% dels ingres­sos són per cobrir el dèficit», aler­ten des del grup muni­ci­pal de CiU. Per tal d'incre­men­tar els ingres­sos muni­ci­pals, l'Ajun­ta­ment ha ini­ciat una revisió cadas­tral i s'han obert 180 expe­di­ents. Una revisió que segons la pre­visió ini­cial del govern local per­metrà uns ingres­sos addi­ci­o­nals de 50.000 euros.

Pellisa manté un any després que l'objec­tiu del pla anti­crisi és dis­po­sar de recur­sos per pro­mo­ci­o­nar els pro­duc­tes locals, la població de cabra blanca i fer gestió fores­tal, que evite incen­dis devas­ta­dors com el de l'estiu pas­sat. I mal­grat que el pla anti­crisi no ha permès a l'Ajun­ta­ment superar la situ­ació econòmica, el govern local valora de forma posi­tiva la popu­la­ri­tat que ha acon­se­guit aquest petit muni­cipi, que no arriba al miler d'habi­tants. Una popu­la­ri­tat que no valo­ren de la mateixa manera les asso­ci­a­ci­ons de con­su­mi­dors de mari­hu­ana, que asse­gu­ren que des del pro­jecte de Ras­quera estan molt més con­tro­la­des. També ha estat vigi­lada la finca on havia de fer-se la plan­tació, tot i que si el pro­jecte es des­en­ca­lla es farà en una altra par­tida.

De l'eufòria a la paralització del projecte

29-II-12. El ple de l'Ajuntament de Rasquera aprova el pla anticrisi que inclou la cessió d'uns terrenys a l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum per fer una plantació de marihuana per al consum dels seus socis. L'equip de govern (ERC) vota a favor del projecte i l'oposició (CiU) el rebutja.

01-III-12. La Conselleria d'Interior anuncia que enviarà els Mossos a Rasquera si es planta la marihuana en una finca municipal.

02-III-12. La Fiscalia de Tarragona obri diligències informatives sobre l'acord de ple i reclama al consistori l'expedient administratiu i tota la informació relativa al projecte. Paral·lelament l'advocacia de l'Estat demana també els informes al consistori. L'Ajuntament firma el contracte amb l'associació i ingressa els primers 30.000 euros del club de fumadors.

05-III-12. L'ABCDA anuncia que vol començar a plantar el cànnabis en menys de 10 dies.

07-III-12. L'alcalde anuncia que farà una consulta popular perquè el poble decideixi si està a favor de la plantació de marihuana. La consulta serà vinculant i per executar el projecte seran necessaris un 75% de vots favorables.

10-III-12. L'ABCDA fa públic que hi ha més municipis i particulars disposats a cedir terrenys perquè hi puguin plantar marihuana.

14-III-12. L'Ajuntament ofereix als empresaris locals la possibilitat de comercialitzar els seus productes (oli, pastissets, mel, embotits, formatge, etcètera) entre els socis del club de fumadors. L'ABCDA té 5.000 socis. Pellisa es desplaça a Holanda per buscar suports al projecte.

15-III-12. L'Ajuntament convoca un fòrum a porta tancada per explicar el pla anticrisi als veïns. Pellisa es dóna de baixa d'ERC per evitar que es polititze el projecte.

18-III-12. El govern local anuncia que dimitirà en bloc si perd la consulta sobre la plantació de cànnabis.

22-III-12. Cop policial contra l'associació que promou la plantació de marihuana, agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona escorcollen la seu de l'entitat i detenen l'encarregada i quatre treballadors. Poques hores després els deixen en llibertat.


06-IV-12. El grup municipal de CiU acusa el govern de Rasquera d'engreixar el cens per guanyar la consulta.

10-IV-12. Un 56% dels veïns voten a favor de la plantació de marihuana. Un 68% del cens participa en la consulta.

11-IV-12. L'alcalde diu que dimitirà perquè no ha aconseguit el 75% del suport. No concreta, però, quan ho farà. Deixa de parlar públicament durant setmanes.

14-IV-12. El jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona admet a tràmit la demanda de l l'Estat contra l'acord de ple.

15-V-12. Un incendi crema 3.000 hectàrees de la serra de Cardó, les flames es van quedar a la porta del municipi de Rasquera. L'alcalde torna a a parèixer públicament, però no es pronuncia sobre la seua dimissió.

14-VI-12. Pellisa anuncia que desvelarà el seu futur polític el 4 d'agost, a la festa major del poble. Convida el conseller Puig a fer el pregó, que primer accepta la invitació però finalment declina assistir-hi.

03-VII-12. El jutjat contenciós administratiu de Tarragona decreta la suspensió cautelar de l'acord de ple del 29 de febrer. L'empresa municipal i el contracte amb l'ABCDA queden en suspens.

04-VII-12. El govern municipal de Rasquera no dóna per perdut el projecte i confia que la sentència judicial sigui favorable a la plantació de cànnabis.

06-VII-12. L'alcalde anuncia que presentarà un recurs contra la suspensió cautelar i diu que l'Estat els haurà d'indemnitzar si finalment la sentència és favorable a la plantació. L'Ajuntament havia de rebre a partir del juliol les quotes mensuals de 54.000 euros de l'ABCDA, uns ingressos que evidentment no rep.

04-VIII-12. Pellisa anuncia que plegarà el 14 de juny, quan farà 10 anys que va accedir a l'alcaldia.

05-X-12. L'Ajuntament lamenta haver d'aturar projectes empresarials vinculats al cànnabis pel procediment judicial obert.

08-I-13. L'alcalde anuncia que presentarà una moció al ple per reclamar la legalització de les plantacions de marihuana d'autoconsum.

Consulta sobre el nucli antic

El batlle de Rasquera manté que deixarà l'alcaldia el 14 de juny, tal i com ho va anunciar mesos enrere. «Hem iniciat un procés de reflexió els membres de la candidatura, entre tots decidirem el relleu, però la meua renúncia al càrrec d'alcalde és innegociable», diu Pellisa, que admet que continuarà vinculat a l'Ajuntament tot i que encara no ha decidit si es quedarà com a regidor. Abans de dimitir farà balanç dels seus 10 anys al capdavant de l'Ajuntament de Rasquera i plantejarà als veïns un nou repte: el projecte de reforma del nucli antic. Una obra amb un cost de 960.000 euros, 180.000 dels quals haurà de pagar l'Ajuntament. «El poble decidirà si s'executa l'obra o no», assenyala Pellisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.