Societat

L'ós Alòs i dinou més

El govern identifica vint plantígrads i constata que en un any hi ha tres cadells més

Projecte per fer compatible l'activitat agrària amb l'ós i treure'n més rendiment turístic

Reducció de bestiar i arnes assaltats

El Pirineu de Lleida ja acull de forma estable una vintena d'óssos, segons el recompte que l'equip de seguiment de la Generalitat ha fet en el darrer any. Probablement n'hi ha més, si se sumen els exemplars que es mouen més habitualment per Andorra, França o el Pirineu d'Aragó. Medi Natural estima que una dotzena viuen assíduament al Parc Natural de l'Alt Pirineu, i la prova són les imatges o restes localitzades en zones de l'Alt Àneu i de la Vall de Cardós, que fins ara no eren hàbitats habituals dels óssos.

Així, els experts donen per segurs entre 18 i 19 exemplars al Pirineu, però també tenen dubtes sobre el naixement d'algun nou cadell. Des que l'any 1996 es va reintroduir l'ós, han nascut fins a 30 cadells, i els anys 1995 i 2011 van ser els de més reproducció, amb cinc nous exemplars. El 2012 van néixer tres cadells més, que han rebut el nom d'Alòs, Isil i Boavi, tres topònims pallaresos. L'objectiu, per apropar els óssos a la població, és “batejar-los” amb noms de la zona on es creu que han nascut, segons va explicar el director de Medi Natural, Antoni Trasobares.

L'ampliació de la colònia dependrà dels fons que la UE pugui destinar a enviar més exemplars i implicaria introduir un nou mascle, ja que el “patriarca” dels óssos del Pirineu, Pyros, ja és gran.

El director va explicar que es treballa amb dos objectius clars, que són mantenir aquest seguiment i les mesures de prevenció de l'activitat agrària, així com aconseguir treure més rendiment econòmic i turístic de la presència dels óssos al Pirineu català.

Per això Trasobares va manifestar que de cada 14 euros destinats a aquest programa, un és per al seguiment i 12 per a mesures de prevenció, com ara la contractació de pastors, concentració de ramats o protecció d'arnes d'abelles. El balanç és positiu, perquè els atacs d'óssos a bestiar s'han reduït a un animal per any, tot i algun repunt puntual per la sequera i la manca d'aliment dels óssos.

Pel que fa a la promoció, es continuarà divulgant la Casa de l'Ós d'Isil, s'ha editat un pòster amb imatges dels exemplars “pirinencs” i ja es treballa amb més material.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.