DO Tarragona. fruits de la terra

Vins de comportament esplèndid

Els vins que s'elaboren a la DO Tarragona són joves, aromàtics, equilibrats i afruitats. La Guia Peñín, de referència a l'Estat, ha valorat aquestes característiques i en la darrera edició ha puntuat amb més de 90 punts set vins de la DO. Les expectatives, enguany, també són positives

La DO Tarragona s'estén a tres comarques del Camp i una part de la Ribera d'Ebre. En conjunt, agrupa productors de 73 termes municipals amb diversitat orogràfica i de condicions meteorològiques, tot i que hi predomina el clima mediterrani. El conreu de la vinya en l'àrea d'influència de la DO té una llarga història que pren impuls amb la implantació de l'imperi romà, quan els vins de la Tarraconense es consideraven entre els més privilegiats de l'imperi. La història recent parteix del 1933, moment en què va ser reconeguda la denominació d'origen. El 1945 es va constituir el primer consell regulador i el 1947 es va aprovar el primer reglament, que ha estat objecte de modificacions arran de la incorporació de noves gammes de vins. En la denominació hi conviuen projectes joves i altres d'experiència centenària i és en el consell regulador en què s'acullen els cellers elaboradors, els cellers embotelladors, els viticultors particulars i els viticultors que pertanyen a cooperatives agrícoles de municipis amb llarga tradició vitivinícola. El 80% de la producció del vi es destina a vi base per a cava i, el 20% restant, a l'elaboració amb la DO Tarragona.

La principal producció correspon al vi blanc. Es conreen especialment les varietats macabeu i parellada i, en una proporció inferior, el xarel·lo. La DO té altres varietats permeses com ara el chardonnay i la garnatxa, que es cultiva en quantitats inferiors. La varietat de raïm negre que hi predomina és l'ull de llebre, seguida del merlot. També s'hi conreen el cabernet sauvignon, la garnatxa i el samsó, tot i que no hi tenen un pes rellevant. L'elaboració exigeix un grau alcohòlic mínim del 10%. En el marc de la DO també s'elaboren escumosos de qualitat i vins dolços –mistela, moscatell i garnatxa- i vi ranci.

El resultat són uns vins joves, suaus, equilibrats, aromàtics i afruitats «que es comporten de manera esplèndida amb qualsevol àpat», destaca el president del consell regulador de la DO Tarragona, Josep Lluís Grogués. Des del consell regulador es potencia la difusió del coneixement dels vins de la denominació i, actualment, segons explica Grogués, «s'incideix en la introducció en la restauració i les botigues especialitzades». Des del consell rector es valora l'aposta que han fet alguns cellers per l'enoturisme i, d'altra banda, s'ha optat per col·laborar i estar present en diferents esdeveniments que es programen a Tarragona, Reus, Valls i la Costa Daurada, identificant-se cada vegada més amb el territori.

Embotelladors
27
Localització
Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i part de la Ribera d'Ebre
Comercialització (2008)
Mercat interior: 82.260 hl
Europa i Estats Units: 14.533 hl
Producció anual (2007)
Raïm negre: 7,5 tones
Raïm blanc: 27 tones
On trobar-los
www.dotarragona.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.