Les festes majors més petites resisteixen

Els pobles esquiven la crisi programant actes populars, retallant dies i rebaixant el caixet d'orquestres en la festa d'estiu

El cap de setmana del 15 d'agost és, de molt, el període on es concentren més festes majors de l'any. Grans i petits esperen amb candeletes l'arribada de la festa major, però enguany la crisi ha amenaçat de retallades a la diversió i, en definitiva, a les hores d'esbarjo i relax tan necessàries en ple període de vacances. A continuació analitzem la realitat d'uns quants pobles i la reacció que han tingut a la crisi.

El Pla de Santa Maria.

En aquest poble de l'Alt Camp hi viuen uns 2.500 habitants. Aquest cas es podria catalogar com a excepció de la regla. La retallada de pressupost ha estat del 40%, i el principal acte que s'ha suprimit és l'espectacle de teatre que cada any l'Ajuntament contractava. «Hem intentat retallar en actes de pagament, per mantenir el nombre d'actes» comenta Lourdes Serrà, regidora de Festes.

Flix.

Uns
4.000 habitants, cinc dies de programació i 170.000 euros de pressupost –el mateix de l'any passat– fan que la festa major de Flix sigui una de les més atractives de les comarques tarragonines. Lax'n'Busto, per exemple, és un dels plats forts d'enguany. Segons el regidor de Festes, Ramon Sabater, el manteniment del pressupost s'ha aconseguit gràcies a la «supressió d'algun acte, la recerca de més patrocinadors, la reducció de preus, la baixada del caixet de les orquestres»
i l'enfortiment del cartell per «fer caixa».

La Bisbal del Penedès.

La tornada de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la diada castellera de la Bisbal del Penedès ha provocat, en temps de crisi, una pujada del pressupost de la festa major de la vila del Baix Penedès, la diada castellera de la qual serà transmesa per primera vegada via satèl·lit i en directe per TV3. Segons l'alcalde, Josep Maria Puigibet, la clau per haver pogut augmentar el pressupost ha estat la «millora i l'eficiència en la recaptació d'impostos», i la pertinent ordenació de l'àrea econòmica, que han permès incloure actes nous en el programa, com ara una competició d'escalada i un concurs de Scalextric.

Falset.

Un dia menys de programa, però no per la crisi «sinó pel calendari», i el manteniment del pressupost són els trets principals de la festa major de la capital del Priorat. «La gent ja està prou angoixada per la crisi perquè li retallem les festes», afirma la secretària de Festes, Mercè Fucho. Una celebració que tindrà l'actuació de dues orquestres dissabte i diumenge a la nit, i un tribut a Frank Sinatra la dilluns a la nit.

La Secuita.

Una de les principals festes majors del Tarragonès no ha resultat afectada per la crisi gràcies als diners recaptats de la venda de llotges i cadires i la recaptació del bar de la festa major, que aporten conjuntament gairebé la meitat del pressupost de la celebració. L'alcalde del poble, Eudald Roca, ha comentat que tot i que el pressupost no s'ha reduït, sí que s'ha «congelat», i també ha destacat la col·laboració ciutadana per afrontar a l'arxianomenada crisi.

«Els bous no es toquen»

Joan Figueras

Una reducció de 30.000 euros en el pressupost, un augment del nombre d'actes i onze dies de programació és el balanç de la festa major d'Amposta en context de crisi. Els ampostins poden disfrutar des de dijous passat fins al diumenge 23 d'agost de la festa major segurament amb més actes de l'estiu tarragoní. Tot i la retallada de pressupost, el programa no ha minvat a causa de la baixada dels honoraris dels principals grups o orquestres musicals. L'alcalde. Manel Ferré, ha destacat l'increment del nombre d'actes populars i gratuïts com a teràpia de xoc contra la crisi, però sobretot el fet que un dels plats forts de la festa no s'hagi tocat, el programa de bous, per l'arrelament d'aquesta tradició, amb actes fins i tot fora de la festa major –dies 24 i 25–. Els actes principals són els dels bous capllaçats i embolats. Les sortides dels primers tindran lloc el dia 14 d'agost i les dels embolats –bou amb foc a les banyes–, els dies 16, 17, 18, 19 i 23 a la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró