Societat

La diversificació és clau en l'èxit del taller Baix Camp

Les activitats del centre especial de treball s'han estès a diferents sectors en la seva aposta per la inserció laboral de les persones amb discapacitat, especialment la intel·lectual

Bugaderia, senyalització viària, serveis mediambientals, envasat i manipulat industrial i alimentari... Les activitats del centre especial de treball del taller Baix Camp s'han anat estenent a diferents sectors des que l'entitat sense ànim de lucre va apostar per la inserció laboral de les persones amb discapacitat, especialment la intel·lectual. Una bona mostra del recorregut fet per aquesta entitat, nascuda el 1979 i en què actualment hi ha associades 320 famílies, és la renovació, fa escasses setmanes, del conveni amb l'empresa Virginias de Reus. Una col·laboració que ja assoleix els 30 anys i que representa que persones del taller treballin en la fabricació de neules, galetes i altres productes de la marca reusenca. “Hem anat diversificant les activitats al llarg dels anys amb l'objectiu de trobar perfils que s'adeqüin a les persones”, explica Josep Ramon Nogués, director general del taller Baix Camp. Aquesta diversificació també correspon a la política de “no posar tots els ous al mateix cistell”, en referència a l'evolució meteòrica que segueixen alguns sectors, com ara el tecnològic. Un exemple és el fet que, als anys noranta, el taller va començar a produir torres d'ordinador per a Datalogic, producció que el boom dels portàtils ha fet decréixer de manera important, comenta Nogués. El director general del taller concreta que, actualment, una de les especialitzacions més importants del centre és la senyalització viària en què hi ha “un gran reconeixement” als seus treballadors. Un altre dels sectors de què parla amb orgull és el dels serveis mediambientals. Justament, és en aquest àmbit en què alguns treballadors del taller Baix Camp estan integrats en una empresa convencional, com seria el cas de l'empresa de triatge que Secomsa Gestió va posar en marxa el 2010. En aquest cas, 15 treballadors del taller desenvolupen la seva feina a la planta de Botarell. En el terreny de les darreres tasques encarregades al centre especial de treball, Nogués esmenta també el programa de productes frescos que es fa d'acord amb l'Ajuntament de Reus per tal de recollir aliments que poden servir per a famílies amb problemes socials.

Aquest programa es fa des de l'any 2012 i representa posar-se en contacte amb productors, com ara supermercats, triar el menjar en bon estat i, al final, repartir-lo entre les parròquies, Càritas i el menjador social perquè serveixi per a les persones que ho necessiten.

Actualment, el centre especial de treball dóna feina a 240 persones amb discapacitat. D'aquesta xifra, 166 persones serien discapacitades intel·lectuals. El pressupost del taller és de 8 milions d'euros, de què aproximadament la meitat es generen al centre especial de treball.

Els inicis del taller Baix Camp es remunten al projecte d'una desena de famílies que, cap al 1979, van unir-se per millorar la vida dels seus fills amb discapacitació intel·lectual. En aquells primers temps, els membres del taller van crear un primer centre assistencial a la confluència entre el passeig Prim de i el carrer Doctor Ferran de la ciutat de Reus. Actualment, els projectes ocupacionals i laborals de l'entitat es concentren en dos polígons de la ciutat de Reus, el Mas Batlle, on es troba el centre especial de treball, i l'Agro Reus, on hi ha l'ocupacional, tot i que, de manera imminent, es vol començar a apropar “a la ciutat” la vessant més ocupacional.

LA XIFRA

240
persones discapacitades tenen feina gràcies a l'activitat del centre especial de treball del taller.

LA DATA

1979
Una desena de famílies van unir-se a Reus per impulsar l'entitat.

LA FRASE

Hem anat diversificant activitats amb l'objectiu de trobar els perfils laborals adequats per a les persones del centre

Nou servei de bugaderia per a petites empreses

Un dels nous projectes laborals més imminents del centre especial de treball del taller Baix Camp és la posada en funcionament d'un servei de bugaderia destinat a empreses petites del territori. Actualment, de fet, el centre ja realitza aquestes tasques per a grans empreses de diversos sectors, tot formant part d'un projecte conjunt amb l'ONCE i l'institut Pere Mata de Reus. El projecte actualment en marxa dóna servei a grans productors, com ara Port Aventura, però no seria “eficient” per a altres iniciatives empresarials, com ara restaurants o hotels de dimensions més restringides que sovint han plantejat aquesta demanda als responsables del taller. A més, Nogués comenta que aquestes noves instal·lacions s'han previst també per poder servir, fins i tot, per fer la bugada de les residències del taller de cara al futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.