L'envelliment de la població, de l'11% als pobles, fa augmentar el grau de dependència

L'esperança de vida és més elevada a les zones rurals, així com també la mitjana d'edat de les persones més grans

Com més petit és el municipi, més elevada hi és la taxa d'envelliment, però alhora, com més petit és un municipi menys centres assistencials i serveis té, i més dispersos es troben. El fet és que amb l'envelliment creix exponencialment la taxa de discapacitat derivada del deteriorament de les condicions fisiològiques i de l'exposició a factors de risc, ja siguin accidents o malalties. I per tant, requereixen més suport, la qual cosa es contraposa amb el fet que s'ha reduït la població femenina en edats que tradicionalment es feien càrrec dels grans.

Més esperança de vida

En l'estudi s'apunta que fins ara no s'havia estudiat detalladament el per què hi ha una incidència més gran de la discapacitat a les àrees rurals respecte a les urbanes, però «les poques dades disponibles apunten a l'esperança de vida més alta de les àrees rurals». Si es desglossa per gèneres, les dades demostren que les dones tenen una situació pitjor de discapacitat: «A partir dels 60 anys assoleixen valors més elevats fins que són igualades, en edats properes als 90, pels homes rurals i les dones urbanes.» I l'explicació també rau en la supervivència, que és més gran en les dones que en els homes. No obstant això, tenir un cert grau de discapacitat no significa necessàriament ser dependent a nivell funcional.

Sobre qui recau l'atenció

Amb les dades disponibles sobre dependència, els autors de l'estudi han fet una projecció per analitzar l'esforç en atenció a la dependència que fa la generació de suport, el grup d'homes i dones que ara tenen entre 30 i 49 anys. I han determinat que a les zones rurals de l'Estat hi ha una persona dependent per cada 3,8 persones de 30 a 49 anys. Tot i això, la relació no és la mateixa a tot l'Estat, de manera que al litoral, on s'inclouria la demarcació de Tarragona, hi ha menys pressió de la dependència, i, per contra, al nord-oest és on n'hi ha més: a Galícia hi ha dues persones per cada dependent. En aquesta anàlisi cal afegir-hi que l'èxode femení cap als nuclis urbans ha deixat en inferioritat numèrica les dones a les zones rurals. Si es té en compte que el paper de cuidador s'ha atribuït tradicionalment a la dona, es conclou que la pressió de la dependència és, en realitat, més elevada.

PREVALENÇA DE DISCAPACITAT

Discapacitat per veure-hi
Homes: 8,5%
Dones: 10,7%
Dificultats per desplaçar-se
Homes: 9,9%
Dones: 15%
Dificultats per utilitzar braços i mans
Homes: 7,7%
Dones: 10,6%
Dificultats per desplaçar-se fora de casa
Homes: 15,4%
Dones: 24,6%
Dificultats per tenir cura d'ells mateixos
Homes: 6,2%
Dones: 8,7%
Dificultats per fer les tasques de la llar
Homes: 9,7%
Dones: 19,1%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

Multen el conductor d’un camió que perd la càrrega de vísceres

Olot
SOCIETAT

La policia de Calella s’equipa amb pistoles elèctriques

Calella

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró

Vic reclama que també es “relaxin” les restriccions per la sequera a Osona

Vic

El sindicat USPAC acusa Interior de “treure’s les puces de sobre” en el cas de Girona

girona
SOCIETAT

Manresa inaugura la comissaria conjunta de Mossos i Policia Local al centre

Manresa

S’amplia a 51 espais la xarxa de refugis climàtics per aquest estiu

girona

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga