Societat

Societat

El dron que tot ho veu

Un petit aparell volador supervisa des de l'aire els desperfectes apareguts a la coberta de l'església d'Almenar

L'Ajuntament assegura que no pagarà les obres perquè hi ha veïns disgustats amb el Bisbat

El Bisbat de Lleida ha obert un procés d'inspecció dels desperfectes apareguts a la coberta de l'església d'Almenar, al Segrià. Els despreniments que es van registrar fa vuit dies han obligat el Bisbat a moure peça i, en aquest context, les tasques de supervisió seran exhaustives i es faran amb l'ajuda d'un dron per poder veure amb més exactitud l'estat de l'estructura. Les imatges aèries que capti el dron serviran per avaluar si cal una actuació urgent o si es pot esperar a la rehabilitació integral del temple, com confia el secretari canceller del Bisbat, Víctor Espinosa.

Des de divendres unes tanques instal·lades per l'Ajuntament impedeixen l'accés a la nau central del temple, davant de l'altar major, la zona on va caure el tros de guix de la cornisa de la cúpula. Els tècnics van optar per fer un tancament parcial de l'església de manera que les cerimònies religioses resultin mínimament afectades i la missa s'hi pugui continuar celebrant. La reforma integral està valorada en 207.000 euros. La meitat del pressupost l'aporta la Generalitat, però cal concretar d'on surt l'altra part. L'Ajuntament reunirà els veïns per explicar-los la situació i no descarta convocar una consulta popular sobre l'aportació econòmica que ha de fer el consistori a les obres.

El dron emprat per fer la inspecció és propietat de l'arquitecta tècnica del poble. “Amb el dron es vol comprovar si hi ha hagut un empitjorament en una zona molt concreta o simplement el que va caure és ornamentació, que és el que sembla més probable”, ha explicat Espinosa a l'agència ACN. De fet, si es confirma que no hi ha danys greus que facin preveure més despreniments imminents, l'opció que prefereix el Bisbat és “començar al més aviat possible la rehabilitació integral del temple”.

Per fer-ho, però, cal disposar del finançament dels 207.000 euros en què s'han pressupostat els treballs de consolidació. El secretari canceller de la diòcesi s'ha mostrat optimista i creu que serà possible que, entre el Bisbat, l'Ajuntament, la Diputació i els feligresos, es pugui aconseguir la meitat pendent. De fet, Espinosa fins i tot vaticina que els treballs podrien començar després de l'estiu.

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, mostra més incertesa sobre com s'aconseguiran els diners. Segons Malla, el consistori no es pot permetre destinar els 100.000 euros pendents a la rehabilitació del temple. A més, recorda que hi ha una altra actuació urgent, valorada en prop de 30.000 euros, per arreglar l'esquerda de la façana que ha obligat a tancar una part de l'exterior de l'església pel risc que suposa per als vianants. L'alcaldessa reconeix que els veïns estan dividits: “N'hi ha que ens demanen que no destinem ni un euro a un edifici que no és municipal i on fa anys que el propietari –el Bisbat– no actua, mentre que d'altres són més sensibles.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona