Tribunals
El TSJC revoca una pensió de viduïtat per falta d'inscripció
Una jutgessa de Barcelona va aprovar la prestació a una dona amb 28 anys de convivència amb l'home i perquè a Catalunya es van anul·lar els registres de parelles de fet el 2011
És un requisit obligat des del 2014
No hi ha escletxa jurídica per interpretar casos particulars i d'emergència social. És el missatge que traspua una sentència de la sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que revoca la prestació de viduïtat d'una dona de 60 anys, aprovada per un jutjat social de Barcelona, perquè malgrat haver demostrat que des del 1986 convivia amb el seu cònjuge, no estava inscrita en un registre de parelles de fet.
Així s'exigeix des que el Tribunal Constitucional (TC), amb la sentència de l'11 de març del 2014, va unificar criteris entre les comunitats amb dret civil propi, com ara Catalunya, de la resta de l'Estat espanyol. Demostrar cinc anys de convivència i dos anys inscrits en un registre de parelles de fet són els dos requisits obligats per poder cobrar la prestació de viduïtat, tot un greuge a Catalunya, ja que el 2011 es va aprovar que només calia dos anys de convivència demostrat per qualsevol mitjà admès en dret.
En aquest context, la titular del jutjat social número 12 de Barcelona, la magistrada Amaya Olivas Díaz, va aprovar el desembre passat que una dona, veïna de Castelldefels, cobrés la pensió de viduïtat, d'uns 1.200 euros, que l'Instituto Nacional de la Seguredad Social (INSS) li va denegar el juliol del 2014, apel·lant a la reforma del TC, aprovada només tres mesos després de la petició. La jutgessa exposa que la dona ha demostrat la convivència de prop de 30 anys amb la seva parella, amb la qual va tenir un fill, que ara té 27 anys i que està a l'atur, i tots dos han rebut el suport econòmic del germà d'ella per tirar endavant.
A més d'aquesta magra situació econòmica, la magistrada detalla que en morir el marit “a Catalunya ja no existien registres per a la inscripció de parelles de fet perquè no eren necessaris” des de l'entrada en vigor del llibre segon del Codi Civil Català el 2011, i que ajuntaments com el de Barcelona va suprimir aquell any aquest registre que havien creat el 1994. “Se li exigeix un requisit impossible de complir”, manifesta.
La jutgessa Olivas hi afegeix que “l'Agència Tributària la va reconèixer com a parella”, ja que va ser inclosa com a tal en diverses declaracions de la renda del marit, i també “el mateix INSS per a l'accés de la prestació d'auxili per defunció”, en presentar el certificat de constitució de parella de fet i concedir-li 46 euros l'estiu del 2014.
Tot i els arguments, el TSJC, amb el magistrat Francisco Sanz de ponent, el maig passat va revocar-li el dret a la pensió, com li demana l'INSS, perquè no compleix un dels requisits del TC, el qual –assegura– “afavoreix la seguretat jurídica i evita el frau en la reclamació de pensions de viduïtat”.
LA FRASE
El registre únic català, a punt
La sentència del Tribunal Constitucional va provocar que el govern aprovés la modificació, l'octubre del 2015, de la llei 25/2010, que creava el registre de parelles estables a Catalunya, per garantir els seus drets, com ara percebre la pensió de viduïtat de la Seguretat Social.
El Departament de Justícia anuncia que es preveu que aquest registre únic de parelles de fet entri en vigor el tercer trimestre d'aquest any, és a dir, al setembre. El registre, del qual podran donar certificats els ajuntament i el Col·legi de Notaris de Catalunya, també vol recollir unions constituïdes abans i inscrites en registres locals.
Unes 3.500 parelles de fet catalanes van anar al notari el 2014 per constar com a inscrites. I és que el maig passat, el Tribunal Suprem va denegar la pensió de viduïtat a una veïna de Terol, que malgrat 22 anys de convivència no estava en un registre de parelles de fet.