Urbanisme

urbanisme

Deu projectes internacionals per a 10 mitgeres a tots els districtes de Barcelona

Deu propostes arquitectòniques dotaran d’un nou significat 10 mitgeres de Barcelona. Es tracta de parets que actualment són anònimes, amb poc protagonisme i que, per canvis urbanístics o per altres motius, han quedat exposades a l’espai públic en un estat provisional permanent.

Les 10 propostes han estat escollides en el concurs internacional d’idees convocat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació Mies van der Rohe, destinat a arquitectes titulats menors de 35 anys per transformar les parets mitgeres permanents de 10 emplaçaments, un a cada districte de la ciutat, i convertir-les en noves façanes. La convocatòria ha tingut una gran resposta internacional, amb una participació de 590 arquitectes de fins a 51 països d’arreu del món, que han presentat 439 propostes arquitectòniques, 343 de les quals han estat valorades pel jurat. El jurat del concurs ha estat format per set arquitectes i professionals de l’arquitectura i l’urbanisme, en representació de cadascuna de les cinc regions dels Sectors Membres de la UIA, així com també de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe. Per al concurs es van seleccionar 10 ubicacions, una per cada districte, que sumen un total de 17 mitgeres permanents. Es van escollir a partir d’un criteri de distribució territorial i buscant aquelles mitgeres amb més impacte paisatgístic, sempre d’acord amb les comunitats de propietaris dels edificis en qüestió. Aquestes actuacions s’emmarquen també en el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI) per a la millora de l’espai públic de la ciutat.

Els concursants que han obtingut el primer premi tindran una compensació econòmica de 3.000 euros; els que han obtingut el segon premi, de 1.500 euros, i els del tercer premi, de 750 euros.

Capital Mundial de l’Arquitectura

Aquest concurs es pot considerar com un preàmbul en el camí de Barcelona cap al seu paper com la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 i forma part del llegat que l’esdeveniment deixarà a la ciutat. L’esdeveniment oferirà un ventall molt ampli d’activitats amb presència als 10 districtes de Barcelona, per descentralitzar la programació i poder arribar a tota la ciutadania.

Per completar la programació, la Fundació Mies van der Rohe - Ajuntament de Barcelona va llançar una convocatòria per convidar totes les entitats i institucions dedicades a l’arquitectura, l’urbanisme, el paisatgisme i el disseny d’espais, però també les de la resta de disciplines tècniques, científiques, socials, humanístiques i artístiques, a participar en la creació de propostes per ser incloses en la programació.

La convocatòria per formar part de la programació de la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 es tancarà el 15 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia