Societat

medi ambient

El descontrol de conills l'origina el govern, segons UP

El sindicat denuncia la cria de conills en un refugi

El govern manté que són per protegir l'àguila cuabarrada

“A algú de l'admi­nis­tració li haurà que­dat la mateixa cara de pallasso que a nosal­tres”, deia ahir el res­pon­sa­ble de medi ambi­ent i medi rural d'Unió de Page­sos, Joan Mon­tesó. D'aquesta manera tan explícita el sin­di­cat agrari denun­ci­ava l'existència d'una zona de cria de conills al refugi de fauna sal­vatge de Gar­ri­gues de Vila­verd, a la Conca de Bar­berà, que, segons Unió de Page­sos, podria ser una de les cau­ses de la incon­tro­lada sobre­po­blació de conills que afecta molts con­reus del Camp de Tar­ra­gona, la Plana de Lleida i les comar­ques del Baix Ebre i el Montsià. “Fa molts anys que par­lem amb l'admi­nis­tració, gas­tant diners posant pro­tec­tors als con­reus, aban­do­nant ter­res i fent el pos­si­ble i l'impos­si­ble per evi­tar els danys dels conills, i ara resulta que hi ha un lloc a Vila­verd on els estan cri­ant i mai ens n'havien dit res”, hi afe­gia Mon­tesó.

Des del sin­di­cat no només es dema­nen expli­ca­ci­ons al govern sinó que no es des­carta arri­bar als jut­jats pel que con­si­de­ren “una aixe­cada de camisa” que no només els afecta a ells com a page­sos sinó també a altres col·lec­tius com el de caçadors, que s'han impli­cat direc­ta­ment en l'intent de con­tro­lar la pro­li­fe­ració de conills “dedi­cant-hi mol­tes hores i gas­tant molts diners en munició”.

El refugi de fauna sal­vatge de Gar­ri­gues de Vila­verd es va decla­rar el 2 d'octu­bre del 1997 i ocupa una extensió de 441 hectàrees, de les quals, segons els càlculs fets pel sin­di­cat, n'hi havia unes qua­tre amb vedru­nes des­ti­na­des a la cria de conills. David Bové, coor­di­na­dor del sin­di­cat a l'Alt Camp, una de les comar­ques més afec­ta­des per la plaga, va visi­tar el que queda de la zona de cria de conills després d'assa­ben­tar-se de la seva existència arran d'una ponència de Fran­cisca Cas­tro, inves­ti­ga­dora del Con­sell de Supe­rior d'Inves­ti­ga­ci­ons Científiques (CSIC), que havia tre­ba­llat a la zona. Segons Bové, Cas­tro hau­ria admès que allí es bus­cava l'“híbrid per­fecte” de conill que resistís a la mixo­ma­tosi, i ara la zona de cria s'hau­ria des­man­te­llat a corre-cuita després de la “rellis­cada”.

Des del Depar­ta­ment de Medi Natu­ral, però, des­men­tei­xen con­tun­dent­ment aques­tes afir­ma­ci­ons. Albert Ballvé, el direc­tor dels Ser­veis Ter­ri­to­ri­als al Camp de Tar­ra­gona, diu que mai s'ha ama­gat l'existència del refugi i que si es va fer va ser per crear un entorn favo­ra­ble per pro­te­gir l'àguila cua­bar­rada –espècie en perill d'extinció– i evi­tar que marxés cap a Lleida. Segons Ballvé, el refugi con­ti­nua actiu i consta de dues parts, un nucli d'alta den­si­tat de conills que ser­veix per ali­men­tar les àligues i un nucli de repo­blació de conills a 150 metres. “No hi ha hagut cap expansió des de la zona i no hi ha cap relació”, con­cloïa Ballvé, després de pun­tu­a­lit­zar que les vedru­nes no van entrar en fun­ci­o­na­ment fins al 2009, quan ja feia qua­tre anys que els page­sos de la comarca veïna patien els estralls de les des­tros­ses dels conills.

LA DATA

2004
Es l'any en què es va
perdre el control
de la població de conills al Camp de Tarragona. La plaga s'ha expandit.
2.10.97
Es va declarar el refugi de fauna salvatge, tot i que el govern diu que fins al 2009 no hi va haver conills.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.