Un combat de 365 dies
Entitats com la Fundació Adra, amb seu al municipi de Badalona, treballen perquè les famílies més necessitades rebin suport alimentari cada dia
La demanda de persones afectades per la crisi que reclamen aliments s'ha disparat en els darrers anys i aconseguir arribar a tothom esdevé una autèntica lluita
Fa uns quinze anys, prop d'una trentena de famílies de Badalona acudien amb una certa assiduïtat a la seu que la Fundació Adra té a la ciutat, a la recerca de menjar. Però la darrera crisi és ferotge, sembla que no té escrúpols, i les famílies beneficiades per aquest servei actualment són 150. Unes 700 persones. I hi ha llista d'espera. Les persones més afectades per la crisi econòmica tenen la sort de trobar un cop de mà en entitats com Adra, col·laboradora directa del Banc dels Aliments i organització que, des de fa tres anys, participa de forma activa en el Gran Recapte.
Entre ahir i avui els números es dispararan, tant pel que fa al nombre d'aliments recollits com al de voluntaris que hi participen, però més enllà d'aquesta iniciativa són moltes les entitats que mai no cessen l'activitat per mirar de lliurar menjar als més necessitats. Adra n'és un exemple. En aquesta entitat, situada al barri de Canyadó, es reparteixen aliments un o dos cops al mes, en funció de les necessitats dels beneficiaris. S'emporten l'equivalent a “un o dos carros plens”. Sempre són famílies derivades pels serveis socials, i provenen de Badalona, Montgat o Tiana, explica Francesc Cuadrat, voluntari d'Adra. Moltes són famílies que mai no s'haurien pogut imaginar que un bon dia es veurien en la necessitat de demanar aquest tipus d'ajut. Però la crisi els ha fet perdre la feina i fins i tot l'habitatge. D'inici pot resultar violent anar a demanar el que podria semblar almoina, però els dies de recollida es formen grans cues al carrer, la gent comparteix les seves penes i pren consciència que no està sola. No ho estan perquè malauradament hi ha moltes persones que passen penúries com ells, i no ho estan perquè també hi ha molts voluntaris disposats a fer-los costat. “I tot plegat els anima una mica”, sosté Francesc Cuadrat.
Prop de 60.000 quilos
Els aliments que lliura aquesta fundació lligada a l'Església adventista (l'any passat va distribuir 54.444 quilos a Badalona) provenen del Banc dels Aliments, d'empreses col·laboradores i també de les aportacions que fa la Unió Europea. Aquesta mateixa setmana han arribat d'Europa 6.000 quilos d'aliments, la meitat dels compromesos. De fet, tot indica que la quarta entrega d'aliments que la UE va preveure per a finals d'aquest any no es farà fins al març del 2014.
Adra té a Badalona una vintena de voluntaris. Dimarts, cinc o sis persones van ser les encarregades de descarregar el camió amb aliments provinents de la UE: en Francesc, en Santiago, l'Emilio, l'Òscar... També hi havia en Khali, un jove marroquí, casat i amb quatre fills, que només cobra la renda mínima d'inserció. És beneficiari de les campanyes d'Adra i ell retorna els gestos solidaris de la fundació amb hores de voluntariat.
En general, explica Francesc Cuadrat, hi ha molta més gent disposada a ajudar els més febles. Hi ha més sensibilitat. Un exemple palpable és el Gran Recapte. Adra hi col·labora transportant palets i recipients on es dipositen els aliments als punts de recollida. S'encarreguen de les urgències a la demarcació de Barcelona: quan en un punt fan curt de recipients, quan no arriba el material que esperaven... Des de dijous fins avui.
Un cop passi el Gran Recapte, Adra continuarà la seva tasca diària. Tant de bo algun dia es pugui desmembrar l'entitat perquè la seva finalitat no tingui raó de ser, però, ara per ara, és missió impossible. Així que els seus voluntaris aspiren, si més no, a poder reduir a poc a poc la llista de famílies beneficiàries.