Medi ambient

Medi ambient

Salvem Mont-rebei, en contra de fer pagar per accedir al congost

Representants de diferents entitats excursionistes i ecologistes asseguren que cobrar per entrar-hi no és la solució per evitar la massificació de l'espai

Diferents entitats excursionistes i ecologistes han reactivat la plataforma Salvem Mont-rebei amb l'objectiu d'evitar que es cobri per accedir a l'espai. Segons han informat en un comunicat, la plataforma “torna a caminar després que alguns ajuntaments, diputacions de la zona i l'empresa aragonesa Prames s'han proposat cobrar a tots aquells que transcorrin pel congost a causa de la massificació del territori”.

Segons l'entitat, “aquesta mesura no suposa cap solució excepte la recaptatòria”, i s'hi oposen perquè “limitaria el dret a l'accés a un espai de titularitat pública”. També s'anuncia la voluntat de portar a terme “tot un seguit d'accions per millorar la preservació de Mont-rebei” i contra una massificació que atribueixen a “una manca total de planificació” i al “retard històric de la declaració com a parc natural de tota la serra del Montsec”.

Els integrants de la plataforma, que es van reunir dimecres al Centre Excursionista de Lleida, proposen la creació del manifest del moviment excursionista i ecologista de Catalunya, amb la representació de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i les seves entitats del territori afectat: la Societat Amics de la Muntanya (SAM) de Tremp, el Centre Excursionista de Balaguer i el Centre Excursionista de Lleida, així com la Federació Ecologistes de Catalunya (FEC), representada per la seva entitat al territori, la Institució de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural (Ipcena).

Aquest manifest, asseguren, ha de servir per “proposar diferents accions de regulació que aniran acompanyades d'un estudi de l'impacte en el terreny per mostrar la postura clarament contrària a la proposta de cobrament”. En el mateix comunicat, les entitats excursionistes i ecologistes afirmen que, “com a usuaris tradicionals, volem mostrar el nostre total desacord amb la decisió, així com l'exclusió en les trobades que s'han dut a terme impedint el nostre dret a la participació”.

No a la presa

La plataforma Salvem Mont-rebei es va crear el març del 2015 per lluitar contra el projecte de construcció per part d'Endesa d'una presa a la cua de l'embassament de Canelles, a 800 metres del congost. Nou anys després del primer projecte de construcció, la companyia havia fet pública la intenció de construir una presa a Mont-rebei, que de seguida va topar amb una forta oposició d'entitats, associacions ecologistes i veïns. Quatre mesos més tard, Endesa va renunciar a construir la presa, al·legant que mai tiraria endavant un projecte d'aquestes característiques si rebia l'oposició política, institucional i social del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona