Medi ambient

Medi ambient

Osona vol sumar un nou model de tractament de purins a les plantes existents

Les dues plantes no han obert i estan en espera de saber la prima per generar energia

A la de l'Esquirol, s'estudia afegir-hi un sistema més eficient

Malgrat que la voluntat de la propietat de les dues plantes de tractament de purins d'Osona era engegar aquest gener, les instal·lacions de l'Esquirol i de les Masies de Voltregà encara no tracten els purins procedents dels ramaders de la comarca. D'una banda, les tasques per posar en marxa a ple rendiment el sistema d'assecatge dels purins s'han allargat, i, de l'altra, Ignis Energia està pendent de saber la prima per cogeneració d'energia que oferirà l'Estat espanyol, ja que, en el fons, és el principal motiu pel qual es tornen a obrir.

En aquestes últimes setmanes també s'està treballant per lligar contractualment els ramaders que hauran de portar els purins a les plantes osonenques, ja que Ignis s'ha d'assegurar entre totes dues un volum superior als 200.000 metres cúbics a l'any perquè la instal·lació sigui rendible. En espera d'aquestes premisses, des del Consell Comarcal d'Osona es treballa en una proposta per gestionar més purins, que s'afegiria a la de les plantes ja existents.

Del purí al pèl·let

La proposta ja es va insinuar en la jornada que la taula per a la gestió sostenible de la ramaderia a Osona va fer el mes de desembre passat, i es tracta del projecte d'Eurogan, que té la voluntat de construir una planta a la comarca, en la qual, a partir del sistema d'electrocoagulació, es converteix el purí en un sòlid apte per a la venda en forma de pèl·let ja sigui per cremar o per fertilitzar, i el liquid resultant pot ser usat com a aigua per regar, ja que es redueix molt la concentració de nitrogen: “Tot aquell metre cúbic de purí de més que es pugui processar, millor. Ignis és una solució; la d'Eurogan, una altra, i en treballem alguna més de cara al futur”, segons explica el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca.

Roca, juntament amb l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà, i membres de la taula de sostenibilitat, van ser a Aragó visitant la planta d'Eurogan la setmana passada.

L'emplaçament que s'ha pensat per a la planta a Osona –uns 200 metres quadrats– seria l'Esquirol, i compartiria la bassa de purins amb la d'Ignis Energia. Eurogan, però, demana també poder gestionar 200.000 metres cúbics anuals.

Des de la taula de sostenibilitat es va proposar la idea que fossin els mateixos ramaders osonencs els que financessin la construcció d'aquest sistema. El cost seria d'uns 1,6 milions d'euros però podria generar beneficis a partir dels dos anys de funcionament.

LES FRASES

Tot aquell metre cúbic de més que es pugui processar, millor. Ignis és una solució; Eurogan, una altra, i en treballem més de cara al futur
Per a aquest nou model s'ha plantejat la ubicació de l'Esquirol, on compartiria espai amb la ja existent
Joan Roca
president del consell comarcal d'osona

Serratosa ja no coordina la taula

Amb el canvi d'any, Jordi Serratosa va posar punt final a la seva etapa com a coordinador de la taula per a la gestió sostenible de la ramaderia a Osona. Serratosa ha acceptat una oferta laboral de la UAB incompatible amb la seva tasca a la comarca: “Teníem una persona molt bona i ens l'han vinguda a buscar”, lamenta Joan Roca.

Des de la Universitat de Vic ja s'ha iniciat el procés per trobar el seu relleu i s'hauria de saber en les pròximes setmanes. “El funcionament de la taula s'ha frenat però es continua fent feina. Ara cal trobar una persona que la dinamitzi de nou”, explica Joan Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia