Medi ambient

Medi ambient

Reapareixen grans escumes al Calders, ara a Navarcles

L'ACA investiga l'origen de la contaminació, que podria baixar de la malmesa riera de la Tosca de Moià

L'episodi no afecta l'aigua potable perquè la captació estava aturada a causa de la riuada

Després de les intenses pluges de dilluns i dimarts, el riu Calders es va llevar ahir al matí, al seu pas per Navarcles, cobert amb grans escumes de color blanc i marró que, per les seves dimensions, no van passar inadvertides. La bromera es va concentrar sobretot entre el Llac i el pont de l'entrada al municipi, a la zona coneguda com el Molí d'en Serra.

Tot indica que la problemàtica és la mateixa que arrossega la riera de la Tosca de Moià –que aflueix al riu Calders– a causa de la saturació de la depuradora de la capital del Moianès, que no dona a l'abast. Les escumes solen aparèixer periòdicament després de dies de pluja tant a la Tosca com al Calders, però normalment les concentracions més grans es produeixen més amunt de Navarcles (a Calders, Monistrol de Calders, Moià i Castellcir). A la població bagenca, mai se n'havien detectat d'aquestes dimensions.

Just un dia abans que apareguessin les escumes, l'ACA va fer un mostreig –que després dels darrers capítols ja tenia previst– de tota la conca del Calders per determinar “què genera aquestes escumes” i per “comprovar quina quantitat de detergents porta l'aigua”. Ahir, després que la bromera sorgís a Navarcles, es va enviar un altre inspector que va agafar mostres noves, que com les de dimarts es troben ara al laboratori en espera de ser analitzades.

L'ACA també va informar que l'episodi d'ahir no havia tingut afectació a l'aigua que beuen els navarclins, ja que Aigües de Manresa havia aturat dimarts la captació al pou del Calders de Navarcles per la quantitat de terra que portava el riu després de les intenses pluges de principis de setmana, un fet que “en dificulta la potabilització”.

Un nou moviment

Diversos col·lectius dels cinc pobles afectats per la contaminació de la riera de la Tosca (Moià, Castellcir, Monistrol de Calders, Calders, al Moianès, i Navarcles, ja al Bages) s'estan unint per demanar que es posi remei a la mala salut de l'aigua i estan treballant en unes jornades reivindicatives que tindran lloc a la primavera.

Volen posar a l'agenda la contaminació i també les causes que la provoquen. Parlen del “creixement descontrolat de la indústria a l'altiplà del Moianès” i avisen que la nova depuradora prevista a Moià no resoldrà “el problema profund de planificació territorial” que hi ha, en opinió seva. Ahir Ramon Vancells, de la CUP de Monistrol de Calders, va explicar: “S'està abocant a una llera que no té cabal suficient i hem de pensar que una depuradora més gran voldrà dir encara més cabal.” A banda de la CUP, dins el nou moviment també hi ha grups com ara La Cosa Nostra de Moià i la Plataforma Clarassó de Monistrol.

LA XIFRA

5
municipis
pateixen les conseqüències de la contaminació: Moià, Castellcir, Calders, Monistrol i Navarcles.

LA FRASE

S'està abocant a una llera que no té cabal, i una depuradora nova a Moià voldrà dir més cabal encara
Ramon Vancells
regidor de la CUP de Monistrol de Calders


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona