Medi ambient

medi ambient

Ercros desmantellarà i sanejarà les instal·lacions en desús a Flix

L'empresa química amplia l'estudi del sòl fora de l'àrea declarada contaminada per l'Agència de Residus de Catalunya

Nega l'existència d'un antic magatzem exterior on no és segur ser-hi durant més de 25 minuts

L'empresa química Ercros ha ampliat l'estudi de caracterització del sòl a tot el recinte fabril de Flix. Així, s'ha fixat un pla d'actuació pels anys 2017 i 2018 que s'afegeix a les mesures que ja porta a terme en una zona de dues hectàrees que està declarada sòl contaminat per l'Agència de Residus de Catalunya. En concret, ha instal·lat una vintena de piezòmetres més –ja n'hi havia 250–, els aparells amb què pren mostres del sòl de manera periòdica per detectar la presència de metalls i organoclorats. “Hem comunicat un total de nou actuacions a l'Agència de Residus de Catalunya i estem pendents de la seua aprovació”, ha explicat el director de la divisió de derivats de clor d'Ercros, Agustín Franco, que també ha avançat que les actuacions s'iniciaran a l'abril.

L'empresa química preveu una inversió de 12 milions d'euros, addicionals als 5 milions que ha destinat els últims quatre anys a la descontaminació. A més dels sondejos, Ercros desmantellarà les naus i instal·lacions en desús, entre les quals hi ha un antic magatzem exterior on diversos experts han alertat que no és segur per a la salut ser-hi durant més de 25 minuts seguits. Un extrem que Ercros nega de manera rotunda. “Es va fer una hipòtesi de què podia passar si es produís una escletxa al terra d'un centímetre a cada metre, es treballés en aquest espai durant vuit hores seguides i 25 anys. Una simulació portada a l'extrem i que no és real”, ha explicat la secretària general d'Ercros, Teresa Conesa. Amb tot, la companyia química sosté que demolirà aquest magatzem i el conegut com Alsuta, durà a terme els treballs d'extracció selectiva de sòls impactats i sanejarà el subsol afectat per compostos orgànics volàtils. En aquest sentit, es perforaran pous d'extracció, es farà el buit al terreny per empènyer els vapors contaminants cap a la superfície i es canalitzaran cap a una planta de tractament. També es redactarà el projecte de descontaminació de la planta d'electròlisi, que deixarà de funcionar al mes de desembre perquè la llei prohibeix a partir d'aquesta data la producció de clor amb tecnologia de mercuri.

LA FRASE

Les aigües subterrànies de tot el recinte de la fàbrica estan confinades amb barreres
Teresa Conesa
SECRETÀRIA GENERAL D'ERCROS

LA XIFRA

200
tones
de residu líquid s'han extret de la zona contaminada d'un total de 1.000, segons Ercros.

L'extracció de residus durarà fins al 2022

El sòl que està catalogat com a contaminat representa un 8% del total de la superfície d'Ercros, a les zones conegudes com Aubal i antic dipòsit. Una àrea on des del 2014 s'extreuen residus líquids, mentre que els sòlids s'ha optat per confinar-los amb un segellat i impermeabilització del sòl. Concretament s'han extret 200 tones de residu líquid, mitjançant una vintena de pous, que posteriorment es depura en una planta de tractament i es trasllada a una planta de tractament tèrmic. Cada hora se n'extreuen uns 15 metres cúbics i la previsió de l'empresa química és finalitzar l'operació el 2022, quan n'haurà extret 1.000 tones. Per tal d'evitar la contaminació de les aigües subterrànies tot el recinte de la fàbrica està confinat amb barreres. Avui, els membres de la comissió tècnica per la problemàtica ambiental de Flix visitaran la fàbrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia