Medi ambient

Medi ambient

La utilitat dels corredors de les línies elèctriques, a estudi

Endesa promou una investigació de dos anys per determinar les funcionalitats ecològiques d’aquests espais

Primers vols amb helicòpter al Bages, el Moianès i Osona per analitzar amb sensors sis línies de mitjana i alta tensió

La companyia elèctrica Endesa ha iniciat un estudi per conèixer la diversitat biològica i les funcions ecològiques dels corredors de seguretat que es troben a sota i als costats de les línies elèctriques. L’objectiu principal d’aquests espais és actuar com a tallafocs per evitar incidències en el subministrament elèctric causades per la proximitat de la massa forestal amb la infraestructura i protegir la xarxa de possibles incendis forestals. Però Endesa assegura que els seus beneficis ecològics són, en el dia d’avui, poc coneguts, i per això vol estudiar quins són. Analitzarà la regió central durant dues tardors i dues primaveres i el 2019 tindrà els resultats.

La companyia ha començat un projecte per comprendre millor els actius ecològics de les xarxes de transport i distribució elèctrica que permetrà determinar les funcions ecològiques dels corredors. En concret ha escollit sis línies elèctriques del Parc Natural del Montseny i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La mesura afecta les comarques del Bages, el Moianès, Osona i el Vallès Oriental. En el seu conjunt s’estudiaran uns 70 quilòmetres lineals entre línies de mitjana i alta tensió.

Comença l’estudi

De fet, aquesta setmana ja s’han fet els primers vols amb helicòpter amb l’objectiu d’inspeccionar el cablejat elèctric aeri amb sensors aerotransportats, una innovació tecnològica que permet obtenir dades, a escala industrial, i geolocalitzar-les. La informació que se n’extreu es compara amb les dades obtingudes d’una segona anàlisi la primavera que ve, d’una tercera la pròxima tardor i d’una quarta i última anàlisi la primavera del 2019. De manera que els resultats estaran al llarg del 2019, segons fonts de la companyia. A més de les dades recopilades durant els vols es contrasta amb treball de camp de tal manera que es reforça la informació obtinguda dels censors aerotransportats i viceversa.

El que permet aquest sistema és fer una comparació de com evolucionen aquests corredors al llarg de dos anys, per exemple, en el sentit de si la vegetació canvia, si ha crescut molt o poc des de l’última desbrossada, quina biodiversitat hi ha, si cal fer canvis en la intervenció que es fa per mantenir el corredor, etcètera. De fet, un dels objectius de l’estudi també és perfeccionar, si cal, les desbrossades que es fan en aquests corredors per mantenir-ne la biodiversitat.

Vegetació més diversa

Endesa explica que aquest projecte dona continuïtat a un estudi pilot realitzat per la companyia fa dos anys, en el qual es van fer diversos trams de línies d’alta tensió del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc Natural del Llac de Sanabria i voltants, aquest últim a Castella i Lleó. En aquest cas no es va utilitzar metodologia industrial, però ja es van poder extreure unes primeres conclusions que indicaven que les formacions vegetals que creixien a les clarianes dels corredors eren més diverses que les que es trobaven als boscos propers, amb un efecte positiu sobre la biodiversitat, ja que podrien contribuir a un enriquiment de la flora del bosc si colonitzessin el medi més proper. A més, també creen nous biòtops i nínxols ecològics per a la fauna, amb més recursos tròfics i corriols per als grans mamífers en els seus desplaçaments nocturns. De fet, el propòsit dels vols és donar una escala més gran al treball de camp amb la finalitat de contrastar els resultats obtinguts en l’anterior estudi pilot a menor escala amb l’amplitud geogràfica que ens proporcionen els vols en helicòpter.

L’empesa elèctrica Endesa diu: “Accions com aquesta mostren la voluntat per millorar la interacció de les activitats que desenvolupa l’empresa amb el seu entorn.” Tot i així avisa: “No s’ha d’oblidar que la neteja i la tala i esporga dels carrers que es troben sota les línies és una activitat fonamental i prioritària per eliminar possibles contactes de la vegetació amb els cables, tasca que es pot fer compatible amb les funcions ecològiques.”

LA XIFRA

6
línies elèctriques
analitzarà Endesa a les comarques del Bages, el Moianès, Osona i el Vallès Oriental.

LA DATA

2019
La companyia
tindrà els resultats de l’estudi per conèixer la funció ecològica que poden tenir els corredors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona