Medi ambient

El 80% de les pistes de Collserola malmeses per la nevada ja estan netes

El risc d'incendi continua sent alt a causa de la gran quantitat d'arbres que van caure a dins del bosc

Les feines forestals a Collserola s'han concentrat en la neteja de les franges de prevenció d'incendis i de les pistes de la xarxa viària del parc que van resultar més afectades per la caiguda d'arbres, a causa de la nevada del mes de març. La zona més afectada comprèn cap a 180 quilòmetres de pistes, que formen part de la xarxa viària bàsica, i que, en cas d'incendi, són imprescindibles perquè permeten el pas de vehicles a l'interior del parc. D'aquests 180 km, la previsió era actuar en cap a 130 km, ja que la resta formen part de camps de conreu que no han resultat afectats. Segons dades del Consorci del Parc de Collserola, els treballs en aquesta zona ja han permès netejar cap al 80% del que es preveia i, tot i que encara hi ha feina per fer, la feina se centra en la retirada dels arbres malmesos que ara com ara s'acumulen a banda i banda dels camins. A Sant Cugat del Vallès, per exemple, s'han destinat 120.000 euros per netejar cap a 60 hectàrees de franges de protecció que ja havien estat revisades l'any passat i que les conseqüències de la nevada han obligat a netejar. La tasca no ha estat exempta de complexitat a causa de la falta de sortida que actualment té un producte com la fusta en el mercat. Finalment, aquesta fusta s'enviarà a plantes de biomassa d'Itàlia.

La neteja continua

Ara per ara, són vuit les colles de forestals que treballen en l'interior del parc des que el 30 de març es van començar els treballs de neteja amb 13 colles de 6 empreses forestals diferents. Tant el consorci del parc com els municipis que tenen part del seu terme a l'interior de Collserola recomanen que s'extremin les precaucions, ja que encara hi ha molts arbres caiguts que s'acumulen a dins del bosc i que no es podran retirar, amb la qual cosa s'augmenta la presència de combustible al bosc. Si bé les últimes pluges han fet augmentar el grau d'humitat en el bosc, cosa que ha fet reduir el risc d'incendi, també ha fet créixer el sotabosc que un estiu sec i calorós pot fer convertir en una bomba de rellotgeria.

Fogueres de Sant Joan

Entre les mesures que ha adoptat l'Ajuntament de Sant Cugat dins la campanya de prevenció d'incendis, hi ha la prohibició de fer foc a menys de 500 metres del bosc. A més a més, i amb vista a la revetlla de Sant Joan, tothom que decideixi fer una foguera haurà de demanar permís a l'Ajuntament. Pel que fa a l'interior del parc, el dispositiu de vigilància disposa, des del 17 de maig, de 12 torres de guaita, des de les 10 del matí a les 8 del vespre, 3 repetidors, més de 60 transmissors portàtils i 12 bases fixes. El parc d'estiu està situat a Can Ribas amb una dotació d'un vehicle i de cinc bombers del Parc de Bombers de Cerdanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona