Medi ambient

el reportatge

La nova cara dels Colls

Amb 100 tones menys de brossa, l'espai natural vol combinar el gaudi dels ciutadans amb el civisme

la informació, bàsica. Els Colls i Miralpeix disposa d'informadors ambientals que recorden als ciutadans els valors naturals de l'entorn, alhora que impedeixen les conductes incíviques. L'associació vilanovina Edulis és l'encarregada de gestionar el servei.

Brossa, fogueres, arbres talats i branques mortes feien dels Colls i Miralpeix un espai natural degradat. Amb 100 tones menys de brutícia i tasques de restauració dels tres camins principals, la zona mostra una nova cara aquest estiu. Han estat nou mesos de feina del Consorci dels Colls i Miralpeix-Costa del Garraf i de l'associació vilanovina Edulis, que han dedicat els seus esforços a netejar, però també a informar els ciutadans que visiten l'espai dels seus valors històrics i del civisme que es mereix l'entorn.

Després d'una feina de valoració dels aspectes a millorar dels Colls i Miralpeix l'estiu de l'any passat, es va iniciar la neteja forestal de residus i de camins. L'espai tenia 86 zones de concentració de brossa, que incloïen des de runes i preservatius fins a brutícia de passejants i d'algunes persones que han estat vivint a la zona. L'associació Edulis també va detectar cartutxos d'escopeta, utensilis per a la caça d'ocells, senyals i pals d'electricitat que havien caigut, i el perill que suposa la proximitat de la via del tren. Per tot això, a banda de corregir l'estat de la zona, «s'ha millorat el coneixement del terreny», segons el responsable de l'entitat ecologista, Rubén Hernández. La neteja ha estat possible gràcies al personal contractat per l'Ajuntament de Sitges a través de plans d'ocupació.

El consorci també ha establert als Colls i Miralpeix informadors ambientals, encarregats de vigilar la zona per evitar conductes incíviques. En una roda de premsa, dijous passat, la regidora de Medi Ambient de Vilanova, Iolanda Sánchez, va deixar clar que «cal continuar amb el tema de la conscienciació ciutadana, per fer entendre que es pot estar en aquest espai però fent-ne un bon ús». «Hi ha gent de tot: gent que t'explica coses, que es queixa de la brutícia o que no vol parlar amb nosaltres. La majoria de la gent, però, reacciona bé quan ens hi adrecem», explica una de les informadores, Marta Ferrater. Les fogueres i els ciutadans que fan acampada i generen brutícia són dos dels grans problemes de l'espai natural, segons la jove. La presència dels informadors també serveix per «reprimir» les trobades sexuals que hi ha a la zona.

La col·laboració dels ajuntaments de Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes –membres del consorci– per millorar l'estat dels Colls i Miralpeix ha estat vital, segons les tres administracions locals. «Segurament aquesta situació de degradació s'ha resolt gràcies al funcionament de forma coordinada», va assegurar Sánchez. «Ens sentim satisfets de tenir com a socis uns ajuntaments absolutament sensibilitzats», hi va afegir el regidor de Medi Ambient de Sitges, Josep Orriols. Un dels pròxims projectes que el consorci vol tirar endavant als Colls consisteix a fer un camí transitable amb bicicleta des de la desembocadura del Foix, a Cubelles, fins a Sitges i Ribes. Es tracta d'una iniciativa de «llarg recorregut» que permetrà «acostar la ciutadania a l'espai natural per disfrutar-lo», segons Iolanda Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia