Medi ambient

Veïns del Pinell de Brai es mobilitzen contra l'abocador

El col·lectiu ha enviat cartes sobre el projecte a totes les cases del poble i ja prepara una assemblea pel setembre

Rebutgen la restauració de l'argilera amb residus i defensaran el “no” en la consulta popular

L'enquesta ciutadana no serà vinculant i es faria a la tardor

Els veïns del Pinell de Brai, que dimarts celebraven la festa local de Sant Llorenç, estan força expectants pel que fa al naixement d'una plataforma que rebutja la possible instal·lació d'un abocador de residus sòlids urbans al seu municipi. En concret, el projecte de l'abocador naix de l'interès de les empreses Puigfel SA, Pàndols SA i Suministros de Arcillas SA, que preveuen rehabilitar una argilera del poble amb bales de rebuig de residus sòlids urbans. La intenció de les empreses és reomplir, durant els pròxims 25 o 30 anys, el forat de l'argilera amb més de sis milions de tones de residus. De fet, es calcula que l'abocador del Pinell de Brai rebrà fins a 800 tones diàries, segons el conveni subscrit entre les empreses i el consistori.

En vista d'això, una quinzena de veïns han començat a mobilitzar-se i preparen una assemblea informativa pel setembre, per impulsar una plataforma que puga aturar el projecte. En aquest sentit, els contraris a l'abocador han enviat una primera carta “a totes les cases del Pinell de Brai”, ja que havien detectat que “molts veïns ni tan sols sabien que l'Ajuntament donava suport al projecte”. Però sobretot, pretenen difondre els arguments a favor del “no”, amb vista a la consulta sobre l'abocador; una enquesta que el Pinell de Brai podria convocar just després de l'estiu.

Tot i que el resultat de l'enquesta no serà vinculant, els veïns podran opinar si estan a favor o en contra del projecte. Encara no hi ha data per a la realització de la consulta, que serà no oficial, però a final de mes el govern i l'oposició haurien d'intentar consensuar la pregunta o les preguntes que els ciutadans podran respondre. L'enquesta té l'origen en un acord del ple que va rebre el suport dels quatre regidors del PSC-PM, a l'oposició, i d'un dels regidors de CiU; però l'alcalde i els altres tres regidors del govern municipal van acceptar el resultat. “Hem d'acceptar-ho així i no passa res; però estic segur que guanyarà el «sí»”, va afirmar l'alcalde, Pere Martí, en declaracions a El Punt.

“No sabem si guanyarà el «sí», però estem segurs que després de la consulta hi haurà un bon grapat de vots en contra de l'abocador”, ha volgut respondre un membre de la futura plataforma. El mateix veí també va lamentar la “falta d'informació” del consistori als ciutadans sobre aquest projecte. “L'estratègia de l'Ajuntament ha estat la de no dir res, fins ara”, va etzibar.

Les claus

Ajuntament i plataforma, estratègies antagòniques

gustau moreno

El govern local del Pinell de Brai té la convicció que el projecte de l'abocador tirarà endavant, si els tràmits continuen el seu curs. L'Ajuntament ja ha aprovat una primera modificació puntual de les normes subsidiàries, per poder autoritzar la restauració de l'argilera amb runa de la construcció o amb bales d'ecoparcs. L'aposta de les empreses és reomplir l'argilera amb bales de residus inerts, però també seria possible abocar-hi runa de la construcció, un altre projecte que Medi Ambient sí que vol impulsar a la Terra Alta. Les empreses han dit que el cobriment de les bales també es podria fer amb terres i runes triturades.

Política de residus

En canvi, els veïns contraris al projecte adverteixen que l'abocador no està en concordança amb l'actual política de residus de la Generalitat, que aposta per la proximitat. “No podem ser l'abocador de tothom; qui tingui brossa, que se la quedi”, es queixa un veí. A més, la plataforma també basarà el seu argumentari en l'impacte de l'abocador sobre l'economia local, el medi ambient i el turisme. A banda, els veïns denunciaran que les empreses no estan obligades per conveni a contractar la gent del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona