Medi ambient

La despesa en gossos i gats puja un 56% a l'Alt Camp

A la capital d'aquesta comarca, l'associació Valls Gat ha iniciat la gestió altruista de les colònies d'aquests felins, després que fa un any la seva presència desencadenés nombroses queixes veïnals

El Consell Comarcal de l'Alt Camp ha hagut de desemborsar, des que va començar l'any, 87.501 euros en la recollida d'animals abandonats, un 56% més que l'any 2009, segons fonts de l'ens. Aquesta és una conseqüència més de l'acció irresponsable dels propietaris de gossos i gats i que acaba sent resolta amb diners de tots els contribuents.

El cas de Valls

Valls, la capital de la comarca, on en els últims tres anys el consistori ha tingut seriosos problemes per trobar solucions a l'increment continuat d'abandonaments de mascotes, ha gastat durant aquest any 54.000 euros en la contractació de diferents serveis per recollir 119 gossos i 12 gats. Aquesta despesa supera amb escreix els 45.000 euros del 2009 que va costar capturar 165 gossos i 17 gats, una situació que el regidor de Medi Ambient, Josep Roset, argumenta així: “L'any passat teníem diverses empreses que ens podien fer el servei i de les quals aquest any ja no hem pogut disposar. Hem hagut de contractar una altra empresa que no ens resulta tan econòmica”. En aquest municipi, Servicio Mascota, de Vilallonga del Camp, s'emporta els cans, i Animals Sense Sostre s'ocupa dels gats, tot i que l'objectiu de l'Ajuntament és que l'associació Valls Gat, constituïda recentment, s'acabi ocupant completament dels felins, controlant i protegint el gat de carrer. Aquesta entitat, però, disposa d'una única subvenció anual d'uns 5.000 euros, que ha de servir per comprar l'aliment, esterilitzar els gats i medicar els animals malalts. La presència massiva de gats va ser motiu de nombroses queixes veïnals, especialment al barri antic de la ciutat, ara fa un any, i el consistori va veure com a bona opció controlar la proliferació de felins a través de Valls Gat, una entitat que Sílvia Aldea, l'actual presidenta, va impulsar ja fa tres anys i que després dels llargs tràmits burocràtics ha estat legalitzada. La seva situació contrasta amb la de l'associació d'Alcover que també es dedica a protegir el gat de carrer i que va poder tirar endavant amb el suport incondicional de l'Ajuntament, sense necessitat de disposar de tota la documentació. Però el consistori vallenc ha volgut continuar treballant per reduir la proliferació continuada d'abandonaments, i a través dels plans d'ocupació va contractar una persona a principis del 2010 que va coordinar una campanya de sensibilització adreçada als propietaris dels animals de companyia i va servir per actualitzar el cens de gossos a la ciutat, que actualment té enregistrats uns 900 animals.

Altres comarques

El Consell Comarcal del Tarragonès, que no comptabilitza la ciutat de Tarragona perquè té gossera municipal, s'ha hagut de gastar aquest any 74.777 euros per donar resposta als 622 casos d'animals al carrer, una xifra molt semblant a la de tot l'any 2009. A l'Ajuntament de Tarragona, encara sense dades actualitzades del 2010, l'any passat es van detectar 274 casos de gossos i gats abandonats pels seus amos.

El Consell Comarcal del Baix Penedès, també sense dades del 2010, va subvencionar amb 2.400 euros la recollida de 174 gossos i gats i per aquest any havia previst una subvenció de 4.200 euros.

Última Llar, una empresa privada amb seu a Riudoms, és la companyia que realitza bona part de captures de gossos i gats al Baix Camp i el Tarragonès. Els seus responsables detallen que aquest 2010 han recollit 500 gossos i 140 gats, i 280 gossos i 116 gats al Tarragonès. Aquestes dades són molt semblants a les que Última Llar va enregistrar en aquestes comarques l'any 2009. Empreses d'aquestes característiques són en el punt de mira de moltes protectores i amants dels animals que consideren que l'afany de lucre és l'únic objectiu que fa moure els seus gerents. Romà Casanovas, director d'Última Llar, ho troba injust: “La llei de protecció dels animals deixa ben clar que no es poden sacrificar si no és per una causa justificada. Aquí tractem bé els gossos i els gats i també en donem en adopció”. A Última Llar, que també gestiona la gossera del Vendrell, calculen que entre un 25 i un 30% dels animals acaben sent recuperats pels seus amos.

LA XIFRA

87.501
euros
són els que s'ha hagut de gastar el Consell Comarcal de l'Alt Camp aquest 2010 en la recollida d'animals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona