La fiscalia de Tarragona arxiva les diligències per un vessament de Repsol al riu Francolí l'any 2006

La secció de medi ambient de la fiscalia de Tarragona ha arxivat definitivament les diligències que es van iniciar d'ofici pel vessament d'aigües contaminades de Repsol de la Pobla de Mafumet al riu Francolí durant l'espectacular episodi d'aiguats que va tenir lloc a mitjan setembre del 2006. Es considera que «no té sentit» aprofundir en les investigacions per via penal perquè, entre altres motius, les anàlisis realitzades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van concloure que el vessament no va ocasionar «una greu afectació al medi ambient», tenint en compte que «els elements tòxics es van diluir en el gran cabal d'aigua de la pluja». En aquest sentit, es resol que la via administrativa és la més adient per sancionar l'incident tal com ja s'ha fet, amb el pagament per part de Repsol d'una multa d'un total de 6.010 euros.

Segons es detalla en el decret de la fiscalia, en l'expedient que va instruir l'ACA s'exposa que arran de les fortes pluges que hi va haver es va produir, els dies 13 i 14 de setembre, un despreniment continuat a la llera del Francolí des d'una bassa de la companyia de 15.000 m³ dissenyada per a aigües pluvials i d'una altra bassa de seguretat de 10.000 m³ de capacitat, que va quedar trencada pel temporal. Com a conseqüència de la barreja de les aigües pluvials i les residuals, es va originar un abocament al riu que contenia «elevades concentracions d'amoni, olis, greixos, xilens, benzè i toluè».

Tot i que s'ha decidit no continuar les investigacions del cas per la via penal, el fiscal ha mostrat el seu desacord amb alguns dels aspectes de l'expedient de l'ACA. Així, ha destacat que alguns dels compostos abocats «no són solubles» a l'aigua, i que el criteri de l'excepcionalitat de les pluges com a causa del trencament de la bassa «és més aviat un argument de l'empresa sancionada que no pas de l'administració». Ha criticat, a més, que tan sols es facilitessin les dades de les pluges dels 5 anys anteriors al vessament, ja que si s'haguessin tingut en compte les dels 50 o 100 anys abans, s'hagués demostrat que les fortes pluges a la tardor «són habituals a Tarragona», de manera que Repsol «hauria d'haver previst» les possibles afectacions de les precipitacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.