Medi ambient

Medi ambient

L'avet més gros és a Sant Hilari

L'associació Cultivadors de l'Arbre de Nadal de Catalunya reivindica l'avet instal·lant-ne un de vint metres a la capital de les Guilleries

Un 90% dels avets que es venen a l'Estat espanyol són catalans

Durant aquesta campanya han crescut les exportacions a França i Anglaterra

A Sant Hilari Sacalm van donar la benvinguda al Nadal amb l'avet “més alt d'Espanya”, segons van proclamar des de l'associació Cultivadors de l'Arbre de Nadal de Catalunya (Canac). L'acte tenia com a objectiu, a més, reivindicar l'arbre de Nadal de veritat, després que en els últims anys es va viure una fal·lera per substituir-los pels de plàstic. El president del Gremi de Cultivadors de l'Arbre de Nadal defensa aferrissadament el seu producte, i fa un resum de les virtuts que té, entre les quals, que és cent per cent reciclable i consumeix CO², cosa que el seu parent plastificat no és capaç de fer. A més, explica que contribueix a mantenir els camins rurals nets, ja que els conreus d'avets es fan en camps i zones properes a masies abandonades.

Malgrat tot –i el fet que, estèticament, és més bonic–, algunes associacions continuen perpetuant la idea que es fa un gran mal als avets, segons explica el president de Canac, Albert Gallifa, ja que en acabar el Nadal s'acaben llençant, i són éssers vius. “Hem de lluitar contra els que ens han donat mala propaganda, perquè al cap i a la fi som com el que cultiva cols”, opina Gallifa. Els avets tarden cinc anys a arribar a una alçada d'un metre, que és la que l'associació de cultivadors considera mínima per poder-los comercialitzar.

Els cultivadors d'avets van fer el seu acte de reivindicació a Sant Hilari Sacalm, on tenen la seu, però no deixen de passar per alt que a Girona, segons diuen, no els tracten gaire bé. “L'any passat vam regalar un avet a la ciutat de Girona i el van posar en una plaça secundària. I aquest any n'hi han posat un de ferro, malgrat que les comarques de Girona són les primeres en producció d'avets”, va manifestar Gallifa.

L'espècie que la Canac va instal·lar ahir a Arbúcies és un Abies nordmanniana que medeix 20,10 metres i que els escolars de la població es van encarregar de decorar. La Canac ha començat també el procés per obtenir la denominació d'origen de l'avet de les Guilleries. “Actualment només hi ha una altra denominació d'origen, que és l'azalea de Suïssa; el fet d'obtenir la DO donaria valor afegit al nostre producte, que està cultivat de manera artesanal”, va explicar el president de Canac.

Els cultivadors preveuen un increment de les vendes de prop d'un 10% aquesta campanya, sobretot gràcies a l'increment de les exportacions a països com ara França i Anglaterra, on van a parar entre el 30 i el 40% dels arbres que s'exporten. “Els majoristes d'aquests països han vist com treballem i saben que oferim un producte de molta qualitat, respectuós amb el medi ambient i a uns preus competitius”, va manifestar ahir Gallifa. Aquest seria el tercer any consecutiu que les vendes pujarien i el volum d'exportació podria significar el 50% de les vendes totals. A banda de vendre avets a la Unió Europea, l'associació també exporta a països àrabs, com ara Jordània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.