Medi ambient

Les pluges salven la collita de cereal

Per Unió de Pagesos, l'aigua “era molt necessària”, però la sequera pot afectar en el conreu entre el 10% i el 50%

Les pluges dels últims dies han permès salvar part de la collita de cereal a la Catalunya Central, sobretot a Osona, on es planta majoritàriament blat, ordi, civada i sègol. El coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Carles Mencos, explicava ahir que l'aigua “era molt necessària” per als conreus. Beneficiarà, sobretot, el cereal d'hivern (que se sembra entre octubre i novembre) i no tant el de primavera (se sembra entre gener i febrer) ni el farratge. En el primer cas, el representant d'UP diu que “s'hi ha estat a temps i les últimes pluges han vingut a salvar la collita”, però en el cas de la sembra de gener i febrer, “s'ha patit la sequera més forta”. Tot i així, Mencos diu que “la pèrdua de la collita no serà la catàstrofe que esperàvem”. El balanç no es podrà fer fins a final juny, però creu que les afectacions de la sequera seran d'entre un 10% i un 20% en el cereal de sembra primerenca, i de fins a un 50% en la sembra tardana.

No és l'única notícia bona que ha portat el temporal –el més important des de novembre–. La pluja ha permès alentir el descens del cabal al riu Llobregat.

El temporal ha deixat a la Catalunya Central precipitacions que en alguns casos han superat els 40 litres/m², com a Viladrau (42,7) o La llacuna (40,6), segons dades del Meteocat. Pel que fa a la neu, els gruixos han arribat a 30 centímetres a Rasos de Peguera (1.896 m) o 25 al Port del Compte (1.813 m). Precisament també al Port del Compte es registraven ahir ratxes de fins a 88 km/hora). No hi ha hagut problemes importants, però ahir quedaven dues carreteres tallades, la BV-4031, a Castellar de n'Hug, per la neu, i la BV-4024, a Bagà, pel vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia