El govern d' Ullastrell envia un full en què acusa l'oposició d'enganyar sobre la planta per tractar terres
La tensió es dispara a Ullastrell. El projecte de la planta de valorització de terres contaminades no perilloses, que està en exposició pública, ha provocat una moviment veïnal contrari que diumenge va aplegar 400 persones i dilluns, un centenar més.
Per contrarestar aquests opositors, l'equip de govern del municipi, CiU i UGO, va enviar un nota informativa a les llars dels ullastrellencs per respondre les manifestacions contràries a la planta. En l'escrit, s'acusa l'oposició, PSC i ERC, de provocar una situació que està donant una imatge «deplorable del poble» amb informacions «falses». L'equip de govern hi afegeix que socialistes i republicans «enganyen» els veïns i avisa que estudiarà prendre accions judicials.
En aquest context d'enfrontaments, el ple de dilluns va ser un continu intercanvi de retrets. L'alcalde d'Ullastrell, Jaume Rodó, però, no es va doblegar. Si la Generalitat dóna el vistiplau a la planta de valorització de terres contaminades no perilloses, «qui sóc jo per no tramitar-ho?», va assenyalar Rodó en un saló de plens ple de gom a gom. La regidora del PSC, Mercè Rodó, i el d'ERC, Joan Ballbé, li van reclamar reiteradament que tingués en compte els veïns. «El que el poble vol és que no es faci la planta», va reafirmar la regidora socialista. Amb tot, l'alcalde va descartar convocar un referèndum ciutadà sobre la instal·lació perquè és costós, llarg i no és vinculant. Aquestes afirmacions van provocar les protestes dels assistents.
Això sí, Rodó va recordar que l'equip de govern no tenia cap obligació d'informar en el ple sobre l'exposició pública del projecte ni de penjar-lo al web, i ho ha fet. «Només l'han consultat set vegades», va ironitzar l'alcalde. Ballbé va reclamar a l'equip de govern una reflexió sobre la durada del conveni, que és de 20 anys. El regidor republicà li va recomanar que negociés establir-ho en «tres o quatre anys». Ballbé també va criticar que l'Ajuntament no informi que les terres que es descontaminaran a Ullastrell no només contindran fusta o metalls, sinó també hidrocarburs, etilè o pesticides, que «són perillosos «en grans quantitats».
Prop d'un centenar de persones es van reunir dilluns abans del ple municipal per mostrar la seva oposició a la planta. Amb pancartes i màscares, els manifestants, convocats per la plataforma Ullastrell Paisatge i Prou, expressaven així el seu rebuig als sorolls i la pols que provocarà aquesta instal·lació. Les entitats ja han recollit 250 firmes de suport i han presentat un informe conjunt d'al·legacions al projecte.