Infraestructures

REE ressuscita l'autopista elèctrica de ponent per millorar l'abastament metropolità

Una altra MAT unirà les centrals aragoneses amb el Pallars

La documentació enviada aquesta setmana per REE ha caigut com un gerro d'aigua freda als ajuntaments afectats, la majoria a la Ribagorça i el Pallars, que ja s'havien oposat a un projecte semblant. Aquella vegada, el projecte anava inclòs en el d'una línia de molt alta tensió (MAT) transpirinenca que havia d'unir les centrals aragoneses de Castellnou i Escatrón fins a la població occitana de Cazarilh. Aquella MAT va quedar descartada quan es va optar per la de les comarques gironines. Però un dels ramals, cap a l'Alta Ribagorça i el Pallars, va quedar inclòs el 2002 en el pla director de REE per al 2011. Ara REE l'ha recuperat i el pensa realitzar.

La futura MAT de ponent connectaria les centrals excedentàries aragoneses amb la línia ja existent al Pallars, que va des de l'estany Gento fins a Sentmenat i dóna servei a l'àrea de Barcelona. Els ajuntaments tenen un mes de termini per presentar al·legacions a l'estudi ambiental previ enviat per REE, tot i que una portaveu de la companyia va aclarir ahir que «tot això va per llarg, encara està molt verd i hi haurà temps de sobra per parlar-ne».

Pobles sense llum

Però això no és cap consol per als alcaldes afectats. Josep Castells, alcalde de Castell de Mur i vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà, preveu una altra unió dels alcaldes de la comarca per plantar cara a un projecte «que tal com es planteja no aporta res positiu al territori i provoca un impacte ambiental enorme». Es dóna la paradoxa, explica Castells, que les torres de la MAT de 400 kW passaran per sobre de pobles com ara Claramunt i el Meüll, que encara no tenen electricitat. El delegat de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit, veu «molt complicat» que la proposta vagi endavant, perquè ha de complir amb el pla territorial de l'Alt Pirineu i afecta paratges naturals i infraestructures ja programades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona